OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Opet buva


02.05.2020.


Pojava maslinine buve u ovo vrijeme, na mjestima gdje je vlažnost visoka (guste krošnje, blizina šume, vode...) sasvim je uobičajena. Javljaju nam se maslinari s pitanjem što da preduzmu. O tome smo i ranije pisali pod naslovom "Imate li buvu?"


U našim krajevima, ne uzrokuje veće štete, pa se ne preporučuje proljećno suzbijanje, osim u izuzetnim slučajevima, kada je napadnut veći broj cvjetova (10 jedinki na jednoj cvasti). Ženka polaže jaja na mladice, rese i vršne pupoljke.
  

Visoka vlažnost vazduha i blage temperature u priobalnom području, pogoduju razvoju ovog insekta. Sa povećanjem temperature i smanjenjem vlažnosti vazduha koja dolazi sa ljetom, razvoj populacije ove štetočine se smanjuje.

Prva generacija se razvija brzo, larve stvaraju koloniju na mjestu gdje su položena jaja, sišu sokove iz cvetnih pupoljaka i oštećuju cijet, luče voštanu materiju (koja liči na vatu) i mednu rosu koja opet, uzrokuje pojavu čađavice (gljivično oboljenje). 

Druga generacija počinje mjesec dana nakon prve, razvija se na osnovi cvasti ali i na cvjetnim pupoljcima. Često se prva i druga generacija poklapaju. Na cvasti su jaja smještena između čašice i peteljke. Na cvijetu su štete značajnije.

Zaštita u proljeće vrši se rijetko i to samo ako je indeks cvjetanja i indeks fertilnosti nizak.

Sredstva za zaštitu : prirodni insekticidi na bazi piretrina, avermektina, rotenona. 

Za sva pitanja možete se obratiti Savjetodavnoj službi za Boku Kotorsku: Mileva Marić 069 335 175

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor