OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Poljoprivreda, osnova za ekonomski, ekološki i društveni razvoj sela


17.12.2019.Juče je u Opštini Tivat, održana uspješna tribina: Poljoprivreda, osnova za ekonomski, ekološki i društveni razvoj sela, u organizaciji Maslinarskog društva Boka i partnerske organizacije NVO NADA. Na tribini su govorili prof. dr Milan Marković, dr Ilja Moric, Ratko Bataković i drugi.


IMG-3ade3b015dcb2cb2d12a0ddebe7ec472-V.jpg 

IMG-dbd384d48a3a0dbb5ee724e2cc5aa898-V.jpg 

 IMG-15083a02c234ddace7e279a3cf899db4-V.jpg
U prisustvu 28 građana, prof dr Milan Marković sa Biotehničkog fakulteta UCG u Podgorici predstavio je značaj poljoprivrede za opstanaksela i šire zajednice, upoznao nas sa shvatanjima i nastojanjima razvijenih zemalja EU da sačuvaju i ojačaju poljoprivredu, naročito proizvodnju zdtrave hrane.
Koliko se u Evropi polaže i izdvaja sredstava podrške za sve grane poljoprivrede a naročito za ruralni razvoj u smislu diverzifikacije ekonomije poljoporide na selu, govore brojni stattistički podaci koji oslikavaju napredak u ovim zemljama i stavljaju nas na poslednje mjesto u proizvodnji hrane i razvoja poljoprivrede uopšte. 

Ratko Bataković, predsjednik Mreže za ruralni razvoj i jedan od učesnika u osnivanju Balkanske mreže za ruralni razvoj, čovjek szavidnim znanjem i iskustvom u praktičnom radu sa stanovnicima ruralnog područja, upoznao je prisutne sa ulogom Mreže u razvoju sela i naglasio potrebu udruživanja proizvoiđača.

Dr Ilija Moric je u svojoj prezentaciji pokazao koliki je značaj opstanka sela, kako treba sačuvati seosku sredinu i na primjeru svoje porodice pokazao što se može postići radom u porodičnoj firmi.

IMG_20191216_132837.jpg 
Veliko interesovanje prisutnih izazvala je kratka prezentacija (kao uvod u predstavljanje na ptredstojećem okruglom stolu) Marka Maraša osnivača web stranice seljak.me. U svom izlaganju, ovaj mladi čovjek objasnio je funkcionisanje i benefite od ove web prezentacije, kao i motive zbog kojih je počeo da se bavi ovim, još uvijek neunosnim poslom.
U diskusiji su učestvovali i Katarina Šovran iz Sekretarijata za preduzetništvo Opštine Kotor, Danijela Despotović iz firme "Danorganica", proizvodnja mangulice, Đorđe Bulajić, predsjednik Klastera proizvođača organske hrane na Grahovu, Đorđe Trajčevski i drugi.

Zaključci sa ovog skupa, zajedno sa zaključcima sa predstojećeg okruglog stola, biće upućeni nadležnim sekretarijatima i predsjednicima opština na razmatranje i stavljanje u proceduru za usvajanje u parlamentu. 

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor