OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Žene na selu, nosioci poljoprivredne djelatnosti


26.12.2019.


Danas je održana radionica, na temu "Žene na selu, nosioci poljoprivredne djelatnosti". Cilj ovih aktivnosti je bolje informisano i edukovano stanovništvo ruralnog područja, o mogućnostima za pokretanje sopstvenog/porodičnog biznisa na selu. jednodnevnoj radionici koju je vodila Elena Micheletti iz Italije.

Jednodnevnoj radionici koju je vodila Elena Micheletti iz Italije (FAO/PANGEA) prisustvovalo je 11 (od planiranih 15) žena iz opštine Tivat, Herceg Novi i Kotor. One su ipokazale veliko interesovanje za sticanje novih znanja i informacija o mogućnostima koje nudi ruralna sredina u sve izraženijem trendu pokretanja biznisa i osnivanja malih preduzeća na porodičnom gazdinstvu radi ostvarivanja prihoda i ekonomske nezavisnosti.
To praktično znači da postoji način da se rad koji žene svakodnevno ulažu u porodično gazdinstvo a pri tom nemaju ni prihod, ni osiguranje, mogu, pokretanjem sopstvenog malog biznisa i ostvariti koristi koje bi, normalno, ostvarivale da su u radnom odnosu.
Uprkos snažnom zemljotresu prethodne noći i nizu zemljotresa u toku radionice, žene nisu napuštale mjesto i nastavile su, s velikom pažnjom pratiti prezentaciju. Naročito veliku pažnju učesnica, privukli su primjeri uspješnog poslovanja na poljoprivrednim gazdinstvima u Italiji i procesi proizvodnje, marketinga i plasmana proizvoda (ne samo poljoprivrednog) u seoskom domaćinstvu. 
I same proizvođači raznih proizvoda i usluga, u interaktivnom pristupu, rješavanja individualnog plana aktivnosti, predstavile su svoj proizvod, troškove, izvore sredstava i planove. Troškovi proizvodnje i očekivani prihodi kao dio template Biznis plana CANVA takođe su obrađeni i predstavljeni kao važan sgment u planiranju proizvodnje.
Čuli su se mnogi primjeri proizvodnje naših sugrađanki kaoi njihovi planovi. 
Na kraju radionice koju, po ocjenama polaznica možemo smatrati uspješnom, iskristalisala su tri rezultata:

1. Znanje i informisanost o zadatoj temi, kod 60% učesnica povećano je za blizu 80%, dok su ostale samo unaprijedile svoje poznavanje materije.
2.  Jedna učesnica radionice iskazala je namjeru da pokrene proizvodnju šitake pečuraka na svom porodičnom gazdinstvu (o čemu ranije nije ništa znala), u čemu će joj svu tehničku podršku pružiti gospođa Micheletti koja je i sam aproizvođač ove kulture.
3. Za uspjeh niza aktivnosti koje za koje su žene ispoljile interesovanje i spremnost da pokrenu kao sopstveni biznis, neophodno je udruživanje u kooperative, pa će se u nekom od narednih projekata planirati i ova aktivnost.
Ovi zaključci, kao i oni sa prethodne radionice "Diversifikacija poljoprivrede kao osnova za održiv ekonomski razvoj sela" (mješovita grupa), biće predstavljeni na predstojećoj tribini i okruglom stolu kao smjernice javnom sektoru na što treba obartiti pažnju prilikom osmišljavanja strategija razvoja ruralne sredine i programa mjera podrške preduzetništvu u ruralnoj sredini.

V.Đ.

P.S. Autor teksta izvinjava se ženama zbog nepoštovanja prava na rodnu jednakost, pa koristi imenicu u muškom rodu nosilac ali razlog tome nije rodna diskriminacija žena, već to što nisam sigurna koji od izraza za imenicu nosilac, u ženskom rodu (nosačica, nosilica, nosiljka ili nešto novo), upotrijebiti a da se ne naruši i estetika u izražavanju.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor