OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Kooperativa - da ili ne?


02.11.2019.

IMG_20191031_162349.jpg

Studijska posjeta kooperativama proizvođača i potrošača u Bolonji, u organizaciji FAO za proizvođače, predstavnike velikih trgovinskih lanaca i one koji se pripremaju da osnuju kooperativu, pokazala da je budućnost proizvođača jedino u udruživanju u interesne organizacije, pa bile to kooperative ili proizvođačke organizacije.
Veoma uspješno organizovana, ova studijska posjeta najboljim primjerima prakse u radu kooperativa, okupila je deset predstavnika iz sektora proizvodnje voća i povrća i trgovinskih lanaca Idea i Franca.

  

 

Zahvaljujući FAO (Food and Agriculture Organization of United Nations) desetoro ljudi iz Crne Gore imali su priliku da, nakon ranije održanih obuka o osnivanju i radu kooperativa, lično dožive pozitivno iskustvo o uspješnosti i radu ovakvih organizacija u Italiji.
COOP - kooperativa potrošača, Lega COOP, Agribologna, FICO - kooperative proizvođača i nekoliko drugih manjih kooperativa kao što je Frutagel i najzad poljoprivredna gazdinstva na kojima se proizvodi, promoviše i prodaje domaći proizvod u okviru kooperative, samo su neki od primjera dobre prakse koja je u Italiji i drugim zemljama Zapadne Evrope, razvijena do te mjere da predstavljaju gigante u ovom sektoru.
Iako veće ili manje, ove organizacije poljoprivrednih proizvođača špočivaju na principu jednakosti uslova za sve i kvaliteta proizvoda koji se nudi / traži.
Čitave porodice, generacijama rade na ovaj način i svi se slažu, da je to formula za opstanak jer, kako su nam rekli ljubazni domaćini, mali proizvođač sam ne može ostati na tržištu, prije svega zbog količine proizvoda koji ne može obezbijediti, do postizanja bolje pozicije na svim nivoima odlučivanja i svakako, zbog sigurnosti koju mu kooperativa obezbjeđuje kroz otkup i plasman njegovog proizvoda, po cijenama višim od najviših koje sam može da ostvari.

Naše opiranje ovom obliku udruživanja, kao posljedica predubjeđenja iz prošlosti, nema utemeljenje u praksi, jer se ovdje radi o interesnim organizacijam u kojima svako ima ista prava i obaveze i svi zajedno ostvaruju dobit koja konačno pripada svakome, prema njegovim ulaganjima.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor