OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

9. kontrola klopki za hvatanje maslinine muve


18.09.2019.

 

Zamjena klopki za hvatanje maslinine muve radi utvrđivanja procenta zaraze i blagovremenog obavještavanja maslinara o rezultatima i preporukama Centra za zaštitu bilja, Biotehničkog fakulteta u Podgorici. Evidentiran veći broj jedinki oba pola. Mišljenje i preporuka eksperta, prof. dr Hrnčić:
Petrovac, Reževići i Sv Stefan problematični; lokaliteti u Boki uredni; tretirati tamo gdje to nije izvršeno do sada i samo preparatima na bazi deltametrina za brzu borbu, u slučaju visoke infestacije (DECIS 100 EC kontaktno-želučani brzodejstvujući insekticid).
 

Evidentiran povećan broj jedinki maslinine muve, na žutim pločama: najviše na Sv Stefanu, 7m i 16ž. U vodenim klopkama samo u Petrovcu i Reževićima (2m 2ž). Pelinovo, Dub i Kavač, još odolijevaju. Samo na lokaciji Pelinovo, pored potoka, ulovljena 1 ženka na žutoj ploči, dok u vodenim klopkama nije bilo ni jedne muve.

Prenosimo citat iz dopisa FSU (koji se odnosi prvenstveno na Bar i Ulcinj):
"U odnosu na pregled koji je urađen prije šest dana zabilježenao je značajno povećanje brojnosti muve na svim lokalitetima. U infestaciji i dalje preovladavaju larve prvog stupnja Zabilježeno je i otpadanje plodova koje je dijelom posljedica prisustva muve a dijelom prisustva moljca. Ovo ukazuje da će u narednom periodu doći do izlijetanja  novih muva što će uticati i na povećanje aktivne infestacije.

Maslinarima koji nisu uradili prethodno preporučeni tretman savjetuje se da ga odmah urade. "

Prof.dr Snježana Hrnčić, entomolog, poručuje,: kao brza borba, u slučaju pojačane infestacije, kpristiti preparate na bazi deltametrina, aktivne supstance kontaktnih i želudačnih insekata širokog spektra dejstva. Efikasan i u vrlo niskim dozama. Ima dugo rezidualno delovanje.

Karenca 28 dana za maslinu, akone berete za konzumiranje u čvrstom stanju i ne prije propisanog vremena za proizvodnju ulja.

IMG_20190918_084234.jpg 
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo