4. Kontrola


15.08.2019.Posljednje očitavanje kontrolnih klopki za maslininu muvu (žute ljepljive ploče i McPhailove vodene klopke) u Boki Kotorskoj i Budvi, ukazuju na porast broja ulovljenih jedinki u odnosu na prethodnu kontrolu i to najviše na području Reževića i Petrovca. Preporuka prof. Hrnčić, ko niije izvršio prskanje, neka hitno to učini preparatima na bazi fosmeta (Imidan 50 WG) ili dimetoata (Perfektion ili Cromogor) i treba tretirati cijelu krošnju.
Osim muve...


Osim muve, štetočine koju pratimo kao uzročnika najveće štete u rodnim maslinjacima, evidentirane su i druge štetočine: maslinin medić, narandžasta muva, štitaste vaši, vunaste vaši, kao i simptomi koji ukazuju na gljivična oboljenja: paunovo oko, čađavica.
Na pojedinim stablima, uočena pojava raka masline, kao posljedica zaraze bakterijom Pseudomonas  savastanoi,  inače, normalno prisutne u ždrijelu i jednjaku maslinine muve, koja sama nije prenosnik bolesti. 
Prema rezultatima pregleda plodova i ulovljenih jedinku na žutim pločama i u vodenim klopkama, profesorka Hrnčić preporučuje hitno prskanje istim preparatima na bazi fosmeta (Imidan 50 WG) ili dimetoata (Perfektion ili Cromogor) i treba tretirati cijelu krošnju.

 
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo