3. Kontrola muve masline


07.08.2019.

 

Na poslednjem pregledu u laboratoriji, iako je na žutim pločama bilo manje a u vodenim klopkama gotovo ni jedne ulovljene muve, u plodovima je evidentiran povećan broj larvi i lutki što je znak da zaraza napreduje. Profesorka Hrnčić preporučuje prskanje masline, naročito na lokalitetima u Petrovcu, Reževićima i Kavču.
Preporuka: tretman istim preparatima, na bazi fosmeta.

Na lokacijama u Boki Kotorskoj, izvršena je zamjena žutih ploča i rastvora u vodenim, McPhailovim klopkama. Očitani podaci ne ukazuju na značajnije prisustvo odrslih jedinki, osim na lokalitetu Reževići i Petrovac, gdje je od početka praćenja muve, bilo najviše ulovljenih jedinki. laboratorijski pregled plodova međutim, ukazuje da se u napadnutim plodovima nalaze jaja i razvijaju larve i lutke.
Na lokaciji Dub/Kavač, uočena je pojava patule (Sphaeropsis dalmatica) koju prepoznajemo po ljubičastoj mrlji na plodu, oko uboda. To znači da je maslinina muva tu već položila jaje, a da je njen prirodni neprijatelj, narandžasta muva ploda (Prolapsioptera barlesiana - vektor), odgovorna za infekciju gljivicom S.dalmatica položila svoje jaje pored ovog.
Budući da je za embrionalni razvoj jajeta narandžaste muve ploda potrebno kraće vrijeme, larva se hrani sadržajem jajeta maslinine muve. Tako uništava štetočinu ali i sama čini štetu na plodu jer unosi gljivicu S.dalmatica koja opet izaziva truljenje ploda (jedan oblik bolesti kada plod odjednom potpuno istruli ili se to dešava postepeno). 
Samo pravovremeno suzbijanje maslinine muve, pomaže sprečavanju napada i narandžaste mušice ploda). Može se javiti i na zelenom i na zrelom plodu.
Suzbijanje: preventivno, preparatima na bazi bakra nije dalo očekivane rezltate, ali EKO trap zelene kesice, postavljene sredinom jula mjeseca prvi put, mogu postići rezultat jer suzbijaju maslininu muvu prije nego položi jaja.
Znači zaštitom protiv muve, zaštitićemo plod i od narandžaste muve

Na žalost, na žutu ljepljivu ploču zalijepi se sve što tuda proleti, tako smo pronasli (i oslobodili) ptičicu koja sleti da bi pokupila već zalijepljene insekte ili pčele koje se u velikom broju zalijepe, vjerovatno privučene žutim bojom ili slučajno, u letu.
Zato žuta ljepljiva ploča prvenstveno i služi za evidentiranje a mnogi je koriste i u odbrani od maslinine muve. 
Preporuka za prskanje određenim preparatima, baš u baš u određeno vrijeme, planirana je zaštita protiv ove štetočine i treba je primjeniti po uputstvu stručnjaka.
Kod nas je i dalje ista praksa: neko vrši zaštitu, neko ne. Neko koristi hemiju, a neko Ekotrap vrećice (mogu se naći u Udruženju); ekološka proizvdnja opet, zahtijeva propisana sredstva zaštite ali jedno je sigurno, rijetko se koji maslinar javi sa informacijom da li je, kada i čime izvršio zaštitu.
Prema tome, najveći rizik od gubitka ploda, snose upravo sami maslinari koji ne primjenjuju ili nepropisno primjenjuju i svakako ne svi, preporučenu zaštitu u odbrani od ove štetočine.

 IMG_20190806_092941.jpg 

IMG_20190806_184907_-_1.jpg 

IMG_20190806_190314.jpg
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo