OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Hitna intervencija za suzbijanje maslinine muve u Boki


17.07.2019.
Nakon pregleda žutih ljepljivih ploča i Mc Phailovih vodenih klopki (ručno napravljenih jer još uvijek očekujemo isporuku originalnih, od dobavljača) na četiri ranije utvrđene lokacije u Boki Kotorskoj, evidentirana je pojačana pojava maslinine muve (jedinke oba pola)što se, nakon obilnih padavina i očekivalo. Podaci i uzorci plodova, proslijeđeni su laboratoriji Biotehničkog fakulteta u Podgorici. Na osnovu rezultata, Fitosanitarna uprava je uputila obavještenje sa preporukom za tretiranje...


Godinama unazad, MDBoka, kao tehnička podrška Centru za zaštitu biljaka Biotehničkog fakulteta na terenu, prikuplja i šalje očitane podatke i uzorke plodova ovoj instituciji, radi evidentiranja i praćenja pojave i razvoja populacije ove štetočine a sve u cilju blagovremenog suzbijanja i umanjenja ekonomskih šteta koje ova štetočina uzrokuje na  rodnim zasadima masline.Ovo je druga godina kako MDBoka dobija sredstva u iznosu od 2000 € na konkursu MPRR za ovu aktivnost (postavljanje i zamjena klopki, očitavanje podataka, uzimanje i slanje uzoraka na laboratorijsku analizu, angažovanje strunjaka za poslove laboratorjske analize i ekspertskog mišljenja sa preporukama za postupanje).
Pored toga, kao partner Udruženju maslinara Budve "Maslinada", angažovani smo na istom projektu, kojim rukovodi ovo udruženje i u opštini Budva.
Prof dr Snježana Hrnčić, entomolog i Miodrag Raičević (laboratorija) poznati maslinarima u Boki, već dvadeset godina na ovom zadatku, obilaze i prate stanje, zmeđu ostalog i u maslinjacima, u Boki.
Pregledom žutih ploča, utvrđen je porast broja jedinki muve sa 0M i 1Ž prosječno u drugoj kontroli, na 2M i 2Ž ) prosječno, u trećoj kontroli. Uopđteno, infestacija (zaraza) pregledanih plodova utvrđena na pet od šest lokacija (a u Reževičima je povećana za čak 15% ) što je alarm za nas u ovom dijelu Boke i zahtijeva hitnu intervenciju, tojest primjenu hemijske zaštite, po preporuci profesorke Hrnčić i Fitosanitarne uprave.

Tretiranje je potrebno izvršiti u roku od 2 dana, preparatima na bazi fosmeta ( Imidan 50WG) ili na bazi dimetoata (Perfection ili Cromogor), tretiranjem cijele krošnje.
Tamo gdje je moguća i primjena Buminala (hidrolizovani protein - hranidbeni atraktant) a to su spuštene, pristupačne krošnje, prskanje (atomizerom - leđnom prskalicom)  izvršiti samo na južnoj strani stabla, tamo gdje ima plodova.
Važno: Insekticide koristiti u koncentracijama propisanim uputstvom proizvođača, dok Buminal treba koristiti u koncentraciji 1% tojest, na 10 litara pripremljenog rastvora (insekticida) dodati 100 ml Buminala.
Tamo gdje nema roda, a takvih je maslinjaka najviše, nema ekonomske opravdanosti za sprovođenje ove mjere. Oni koji se bave organskom proizvodnjom, trebalo bi da poštuju pravila propisana za ovaj vid proizvodnje, o čemu podatke, kao i odgovore na sva pitanja mopgu pronaći na sajtu Monteorganica (Agencija za izdavanje sertifikata za organsku proizvodnju) u Podgorici.
Takođe, veoma je značajno da se tretiranje izvrši u roku od dva dana i da svi maslinjaci na jednom području, ako imaju roda, budu obuhvaćeni.

O daljem razvoju situacije i preporukama stručnjaka, obavještavačemo članstvo i širu javnost putem telefonas, e-mail, sajta, lokalnih radio stanica. Naredna kontrola, predviđena je za 29. jul.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo