Distribucija sadnica članovima Društva, po subvencioniranim cijenama


02.04.2019.

IMG-2e2231af4a56bcf4451c3a1a7dc7697f-V.jpg

Kako teče raspodjela sadnica po subvencioniranim cijenama (Mjera podrške за razvoj poljoprivrede Opštine Kotor za 2018.) u Društvu maslinara ''Boka'', najbolje govore fotografije.
Porodica Mizdrak, primjer kako se može brzo i uspješno (uz veća novčana ulaganja), za samo dva dana, izvršiti pripremni radovi i posaditi 50 sadnica masline (popunjavanje praznih mjesta u starom maslinjaku), na dvije terase u selu Pelinovo.

.
Boško i Željka Mizdrak iz Kotora, u rekordnom vremenu su odradili veliki posao: čišćenje i planiranje terena, čišćenje i produbljivanje starih i iskopavanje novih kanala za dovod i odvod viška vode, kao i iskopavanje jaže za akumuliranje vode, potrebne za navodnjavanje u ljetnjim mjesecima, kada je u Gornjem Grblju nema dovoljno ni za piće.

IMG-5c070cf7d1338029f4f1b5e1e5bac165-V.jpg 

Ovi vrijedni ljudi nisu mnogo premišljali, već su se dali na posao i nakon dva dana intenzivnog rada uz pomoć mašina, dvije terase površine oko 3000 kvadarata pod starim maslinama, popunili su sa 50 mladih sadnica i planiraju sadnju još 50 maslina na parceli pored ovih.
Sve ovo navodimo zato što je povratak maslinarstvu u Boki, izražen i među mladim ljudima koji poštuju svoje nasljeđe i među ljudima koji su kao pomorci, teško radili na brodovima, pa danas ulažu u obnovu i proširivanje zasada masline.
Za čitavu zajednicu to je samo korist jer se uvećava proizvodnja maslinovog ulja, održavaju se zapušteni posjedi, otvaraju se mogućnosti za samozapošljavanje i možda najviše od svega, čuvaju se tekovine predaka.

- Peđa Vujović, iako je posadio oko 400 maslina u posljednjih nekoliko godina (pored 200 starih maslina), ne može da odoli, već iznalazi nova mjesta za sadnju još koje masline. On će u dogledno vrijeme, postati jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja na teritoriji boke.
- Jovetić Sonja i Miroslav iz Radanovića, posadili više od 200 maslina. Maslinjaci za primjer, po preporuci struke i nauke.
- Stanko Magud, sadi još 105 maslina u Gornjem Grblju.

- Mladi Ivetić iz Stoliva, započinje bavljenje maslinarstvom sadnjom 20 stabala i priprema zemljište za još 70 komada.
Sadi se i na imanjima Štilet Milivoja, Sava Giljače, Janjića iz Sutvare, sade Kraljevići, Popovići... Mnogi popunjavaju prazna mjesta između starih maslina ili onih koje su posadili prošle i pretprošle godine.
Prošle godine samo je u Grblju posađeno više od 1000 maslina, a samo nekoliko bratstvenika Vukšića, pretprošle godine, zasadilo je više od 1000 maslina.

Radujemo se svakom novom zasadu, jer će to doprinijeti formiranju pravih maslinjaka  i uvećanju broja stabala maslinena teritoriji kotorske opštine i čitave Boke.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo