OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Druga konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju


29 -30.10.2018.


U Pljevljima održana Druga nacionalna konferencija o poljoprivrednom i ruralnom razvoju. Glavna tema: Evropska perspektiva ruralnog razvoja i poljoprivrede u Crnoj Gori. Konferenciju otvorio Milutin Simović, potpredsjednik vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede. Skupu prisustvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača, predsjednici Opština sa sjevera Crne Gore i Opštine Kotor, predstavnici NVO, gosti i predavači iz zemalja u okruženju.
Ključna riječ(enica): svi putevi vode do proizvođača!

20181030_120558.jpg20181030_125553.jpg

Hotel Franca u Pljevljima, ugostio je više od stotinu učesnika Konferencije o poljoprivrednom  ruralnom razvoju.
Mreža za ruralni razvoj, svi službenici za pitanja sela i poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine u lokalnim upravama, naučnici i stručnjaci u sektoru, NVO i pojedinci, moraju se ''otvoriti'' prema krajnjem korisniku - početnoj i završnoj vrijednosti u čitavom procesu, ne samo u primarnoj proizvodnji i angažovati svoja znanja i iskustva u cilju olakšanog i bržeg pristupa informacijama, znanjima, sredstvima.
Pisanje projekata za koje i mnogi učesnici u diskusijama (čast izuzecima) nisu dovoljno obučeni, to je noćna mora za poljoprivrednog proizvođača koji jedva stiže da obavi sve poslove, a kamoli da psjećuje skupove, da debatuje i piše projekte, biznis planove itd. Zato su tu Savjetodavne službe, koje treba da imaju svoja zaduženja. jedne da se bave savjetovanjem u proizvodnji a druge projektima, njihovom izradom i implementacijom, bio je opšti stav prisutnih (moj odavno).
Bilo je mnogo pitanja prisutnih, što se i čekivalo.
Među njima, istakla se gospođa Ismeta Džakić,diplomirana pravnica, ranije zaposlena u lokalnoj upravi, očito poznata javnosti po snažnoj retorici i iskrenoj borbi za očuvanje i unapređenje svog grada i identitea koji sa sobom, ma gdje bili, ljudi iz ovog kraja s ponosom nose.Svojim pitanjima i predlozima za rješavanje prepreka koje prate svakog malog proizvođača i poljoprivrednik na selu,podstakla je na razmišljanje i bolje planiranje svih koji su na pozicijama da odlučuju ''u ime naroda''.
Resorna ministarstva i opštinski djelatnici trebalo da rade u korist svojih proizvođača naročito malih, da budu ono, za što su plaćeni: servis za građane!
Iskustva i znanja drugih, Ivica Sivrić, REDAH (BIH) sa mnogo praktičnih savjeta za sve u vertikalno-horizontalnom lancu, Matija Zamljačanec,LAG ''Izvor'', Hrvatska mreža za ruralni razvoj sa iskrenim stavom i željom da nas uputi u greške svojih sunarodnika i organizacija kako bismo ih sami što manje napravili  i predstavnika proizvođača koji su slika naše stvarnosti, pomogla su da se otvore nova pitanja koja, u našem slučaju, moraju što prije dobiti odgovore ne samo deklarativno, na papiru, već na polju, u štali, na imanju, maslinjaku, pčelinjaku...
Ross Bull CNVP (EU-funded project Rural youth assisting Macedonia in EU integration), predstavnik EU govorio je o iskustvima makedonije i mogućnostima za lakši i brži pristup Crne Gore, Evropskoj Uniji.
Prof dr Jordan Aleksić, profesor na Fakultetu za primjenjenu ekologiju, ostavio je najjači utisak na slušaoce. Svojim jednostavnim, zanimljivim, izuzetno korisnim, ,,esencijalnim'' i konciznim informacijama, držao je pažnju prisutnih duže nego što je i sam planirao.
Dodala bi još neke izuzetne pretpostavke koje smo čuli od profesora, ali bojim se da se čovjek ne nađe na nekoj  listi opasnih naučnika ,, u ime naroda'' (primjedba autora).
Gradonačelnici mnogo obećavaju i vjerujemo da će sve i ispuniti, kada se jednom, sjete odakle su se, u stvari, vinuli u visine (primjedba autora).
Nagrađeni priznanjem Moba za doprinos radu Mreže, primili su svoja odličja i zaista im od srca čestitamo jer su zaslužili i više.
Mreži za ruralni razvoj i njenom predsjedniku Ratku Batakoviću sa timom saradnika, čestitamo na uspješno organizovanoj konferenciji i želimo još više uspjeha u daljem radu i čvršću vezu sa seljacima.
Zaključci sa ovog skupa, biće upućeni vladi i svim relevantnim institucijama i pojedincima i EU.

Napomjena. Sve ''primjedbe autora'' nemaju nikakve veze sa opštim stavom članstva i uprave društva.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo