OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Tri srebra za med iz Boke


20.10.2018.
20181024_144019.jpg

Na Međunarodnom takmičenju pčelara u BIH, med iz Grblja osvojio tri srebrna odličja: Ivo Popović (Zagora), dvije srebrne medalje za kvalitet za višecvjetni i gorki med iz primorja i Jovan Antović (Šišići), srebrnu medalju za kvalitet ''primorskog višecvjetnog meda''.

Čestitamo! Ovi ugledni maslinari i pčelari, članovi MDBoka i Društva pčelara Grbalj, obradovali su nas ove godine. Ubuduće, zna se, zlato.

Još se nismo ''oporavili'' od zadovoljstva koje su nam priredili mladi maslinari iz Boke osvojivši drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u branju masline održanom u Hrvatskoj prije desest dana, kad evo opet, Grbljani, Ivo Popović iz Zagore i Jovan Antović iz Šišića, obojica članovi Društva pčelara Grbalj (i čalnovi društva maslinara Boka od osnivanja),  donose srebrna odličja sa Međunarodnog takmičenja pčelara održanom u BIH.
U organizaciji Udruženja pčelara ''Pčela'' Gradačac, u Gradačcu se takmičilo više od 50 pčelara sa svojim proizvodima iz svih zemalja okruženja a med sa crnogorskog primorja osvojio je drugo mjesto za kvalitet.
InkedInked20181024_143400_LI.jpg 

InkedInked20181024_143618_LI.jpg  20181024_143310.jpg

Ivo Popović, okićen sa dvije srebrne medalje za kvalitet višecvjetnog i gorkog meda (od maginje) iz Zagore, s ponosom ističe da sve svoje slobodno vrijeme, nakon napornog posla ugostitelja i vlasnika restorana Šebelj u Lastvi Grbaljskoj, nadaleko poznatog po domaćoj kuhinji, decenijama nepromijenjenog kvaliteta, osim maslinama sa kojima živi od detinjstva, već više od dvadeset godina posvjećuje svojim pčelama.
I jedne i druge pričinjavaju mu zadovoljstvo. Ovaj ugledni maslinar i pčelar, kao i svi ostali, nikada ne govori tačan broj pčelinjih društava ali svakom posvećuje podjednaku pažnju jer kaže, da su ''i masline i pčele kao djeca, vole se i njeguju, a koliko daju, daju.
Njegov pčelinjak, u prelijepom Donjogrbaljskom selu Zagora, koje izlazi na more i ima nevjerovatno lijep položaj i ariju zahvaljujući stalnom strujanju primorskog vazduha, bujno rastinje i raznoliko medonosno i ljekovito bilju, crvenicu i kamen u izobilju, koji je ovdje odličje pejzaža i arhitekture, te nedostatku vode (kiše su rijetkost) zbog čega je i pčelinja paša uslovljena vremenskim prilikama zahtijeva svakodnevnu rabotu i veliko ulaganje.
Jedan je od malog broja stanovnika u selu uglavnom bratstvenika, koji se sa suprugom Vjerom, vratio na ''staro'' i održava imanje (maslinjak, voćnjak, pčelinjak...) koji se može porediti i sa onima u Italiji. Proizvode sa svog imanja plasira isključivo gostima svog restorana šebelj, u Lastvi Grbaljskoj.
Na takmičenje u Tuzli ide već nekoliko godina kao posjetilac a ovog puta, budući da je ovo Prvo međunarodno ocjenjivanje kvaliteta meda, odlučio je da kandiduje svoj livadski i gorki med, karakterističan za Grbalj, koji se dobija na livadama gdje je planika (maginja) prisutna u obilju.
I eto nagrade. Od prvog mjesta i zlatnog odličja, dijelio ga je samo 1,dio 1,25 poena za gorki i 1,60 poena za višecvjetni med, zbog 17,25% prisutnosti vode (granica je 20%), koja je uticalla na odluku Ocjenjivačke komisije kojoj je predsjedavao dr sci. Ramzija Cvrk, vanredni profesor Univerziteta u Tuzli.
Ivo ne krije zadovoljstvo ali ne razmišlja o narednom takmičenju sa većim ambicijama, već želi da ostane amater kao i do sada.

Jovan Antović, pčelar i maslinar od osnivanja obadva udruženja, ostao je vjeran tradiciji, proizvodi odlično maslinovo ulje i med. Počeo je prije dvadeset godina, na nagovor prijatelja i vrsnog pčelara, uglednog člana Društva pčelara iz Budve, Radovana Šoća, sa naslijeđenim pčelinjakom i dilemom da li je alergičan na pčelinji otrov, kao što je to bio i njegov otac.
Međutim, znatiželja a kasnije i velika ljubav prema ovom savršenom biću otklonili su sve nedoumice i on na stacioniranom pčelinjaku sa više od pedeset zdravih, jakih pčelinjih društava, proizvodi med za sebe i svoje rođake i prijatelje. Višak proizvoda plasira na kućnom pragu.

Za pčele koje drži među maslinama i pelimom, kaže da zahtijevaju: ljubav, znanje pčelara i svakodnevanu pažnju, rad na očuvanju zdravlja i kondicije. Sve radove treba obaviti na vrijeme i sa odgovornošću, kaže nam ovaj zaljubljenik u pčelarstvo.
I sam ugostitelj u penziji, odlično poznaje ukus potrošača ali, lično se zalaže isključivo za kvalitet, jer zna da će jedino takav proizvod, sam pronaći svog kupca. Reklama mu nije potrebna, jer kako kaže: ''ko jednom proba med sa Gornjogrbaljskih ledina, ne traži boljeg''.
Odmor i razonoda, rasterećenje od stresa, to je za njega najveći dar koji mu njegove ''ljepotice'' pružaju a sreću, koju doživljava kada njegova unučad ''ocjenjuju'' proizvod sa njegovog pčelinjaka, ne može mu zamijeniti ni jedna nagrada.
Prihvata, kao i ostali članovi Društva pčelara kome pripada, sve naučne i stručne savjete, pa i predavanja koja organizuje Društvo redovno, svake godine, ne propušta. Uvijek ima neko bolji i pametniji koga treba čuti, smatra ovaj pčelar.
Ipak, nagrada, kao priznanje čovjekovom radu, prija i pruža osjećaj da neko cijeni vrijednost onga što iskreno radite, bez obzira što mu je za prvo mjesto za kvalitet meda iz istih razloga kao Ivu Popoviću falilo nešto više od 1 boda.
Čak ni one dvije, slučajno načinjene, greške u prezimenu i nazivu mjesta na Diplomi Jovana Antovića, što ih je previdio gospodin Asmir Duraković, predsjednik Udruženja pčelara ''Pčela'' Gradačac (tačno su ispisani podaci na Izvještaju o ocjeni meda na senzorne i fizikalno-hemijske karakteristike, profesora Cvrka), ne umanjuje vrijednost priznanja koje su u Boku i svoj Grbalj, donijeli Ivo Popović i Jovan Antović.

 
V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo