Drugo svjetsko prvenstvo u branju masline, Boka - drugo mjesto


12.10.2018.Od 11-14.oktobra 2018. u Postirama na Braču, održano je 2.Svjetsko prvenstvo u branju masline. Osim Hrvatske kao organizatora, učestvovale ekipe iz Slovenije, BIH, Crne Gore, Italije, Grčke, Španije, Francuske, Velike Britanije, Holandije, Mađarske,  Amerike, Novog Zelanda.
Tim koji je predstavljao Crnu Goru, Ivan Đukić i Jelena Božić iz Kotora i Ivan Mirković i Marina Marić Benaković iz Tivta, osvojio je dugo mjesto, iza Hrvatske a ispred Slovenije...

Četvoročlana ekipa, prema propozicijama organizatora (TZO Postira),dva muškarvca i dvije žene, imali su zadatak da za 45 min uberu masline sa tri stabla, rukom, s tim da se na drugo stablo ne može preći prije nego se prethodno stablo sasvim obere.
Kidanje grančica i listova umanjuje broj bodova. Zbog slabog roda, neke discipline, kao što je berba mašinama, ovog puta su preskočene. Plod je odlagan u gajbice i čuvan na sigurnom, do mjerenja. Rezultat berbe i proglašenje pobjednika bio je poznat tek sutradan, uveče.
Crnogorska_zastava_na_predstavljanju_ekipa_1.jpgIMG-31b1c0c04d531766e92ba4fd7d24e129-V.jpg
Naš tim je osvojio drugo mjesto za ubranih 57kg ploda sa stabala koja je, takmičeći se sa kapitenima ostalih ekipa, kapiten Ivan Đukić, izabrao i obilježio trakom u boji svog tima.
Ostalo je poznato, medalje od bračkog kamena i diplome za osvojeno drugo mjesto.
Osim u berbi masline, ekipe su se ogledale i u poznavanju maslinarstva, učestvovale na edukativnim radionicama i posjetile ugledne maslinare, upoznavši se sa načinom uzgoja i prerade masline u tom kraju kao i o marketingu, čime se Hrvatska može pohvaliti.
Organizacija ovog međunarodnog takmičenja kao i ranije, bila je savršena. Naši predstavnici sami su snosili troškove puta i nabavke, dizajniranja i štampanja opreme (majice sa natpisom Maslina u Boki - Boka u srcu). Sa sobom su ponijeli maslinovo ulje, tučene masline, pršut, sir, vino i rakiju iz Boke, kao i džem od smokava i druge proizvode za prezentaciju i degustaciju.
Oni su takođe, pred auditorijumom, uspješno predstaviti svoju zemlju i svoje mjesto, rad i proizvode.Čestitamo ovim mladim ljudima od sveg srca i normalno, priželjkujemo prvo mjesto u narednom takmičenju.
Sve lokalne radio stanice prenijele su ovu vijest, a TV Budva je u Jutarnjem programu uživo, ugostila člana tima, Ivana Mirkovića i izvršniog direktora, Vesnu Đukić.

P.S. Izvinjavamo se posjetiocima sajta zbog kašnjenja u postavljanju informacije čemu je razlog , kao mnogo puta do sada, neočekivan prestanak vidljivosti naše web stranice,!
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo