MPRR kontroliše sprovođenje projekta "Praćenje muve masline" u Boki08.08.2018.
Tamara Popović i Gordana Fuštić iz Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na maslinjaku u Zagori

Danas su predstavnice Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pri Ministarstvu  poljoprivrede, Tamara Popović i Gordana Fustić, obišle svih šest lokaliteta u Boki, određenih za praćenje muve masline radi utvrđivanja trenutka suzbijanja i spriječavanja šteta nastalih napadom ove štetočine.

Zagoru, Lastvu Grbaljsku (Kolekcioni zasad) i Kavač u kotorskoj opštini, Donju Lastvu (OŠ Drago Milović) i Radovići u tivatskoj, kao i lokalitet Tići, na Luštici, obišle su danas sa V.Đukić, koordinatorom projekta za Boku.

20180808_105603.jpg  20180809_082858.jpg  20180809_103031.jpg
20180809_103201.jpg

Na licu mjesta, uvjerile su se da implementacija teče u skladu sa planiranim aktivnostima, od kraja juna mjeseca tekuće godine.

Ovo je uobičajena praksa kada su u pitanju projekti koje finansira MPRR. Gospođe Popović i Fuštić, provjerile su mjesta i postavljene klopke i utvrdile da nema nepravilnosti u sprovođenju aktivnosti.

Ugovor o finansiranju ovog projekta nije još uvijek potpisan, a prema inforamcijama koje imamo, sredstva po ugovoru, Društvu će biti isplaćena tek po završetku projekta i prihvaćenom, ispostavljenom završnom izvještaju kome prethode mjesečni izvještaji.

Izjasnili smo se da ćemo sprovesti projekat sa 2000 € umjesto sa traženih 3.500 €, s tim da redukujemo aktivnosti, u skladu sa novim uslovima.
Budući da ugovor nije još potpisan, Društvo nije dobilo sredstva za početak rada  (nabavka materijala, postavljanje i izmjena klopki, praćenje jednom u petnaest dana, slanje uzoraka lista i ploda u laboratoriju, vođenje Baze podataka, izvještavanje javnosti i institucija...).

Da bi uspješno implementiralo planirane aktivnosti, NVO kao nosilac projekta, mora dobiti sredstva unaprijed kako bi otpočela i završila aktivnosti u predviđenom roku.
To će svakako, biti naš prijedlog MPRR kada ubuduće, bude planiralo sredstva i uslove za ovakve projekte koje sprovode NVO.
V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo