OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslinina muva - treći pregled


18.07.2018.

Praćenje muve masline 2018.

Na osnovu pregleda žutih ploča i vodenih klopki (18.07.2018), konstatujemo da je na području Boke pojava muve izraženija nego u prethodne dvije kontrole. Za to je zaslužna povećana vlažnost i pad temperature.
Tamo gdje su maslinari na vrijeme izvršili prskanje nekim od preporučenih preparata, pojava ove štetočine je nekoliko puta manja ili čak uopšte nema uhvaćenih muva na klopkama.


Prvo postavljanje Ekotrap vrećica u Boki sprovedeno:
na teritoriji opštine Kotor 900 kom (računajući i one koje neki maslinari nisu postavili prošle godine, kada je napad muve bio slab)
na teritoriji opštine Herceg Novi 300 kom
na teritoriji opštine Tivat 100 kom

Ovaj broj postavljenih Ekotrap vrećica, kao jednog od vidova ekološki prihvatljive zaštite od muve masline, nesrazmjerno je mali u odnosu na broj stabala. Nepovjerenje ljudi prema efektu ovakve zaštite ali i očekivani rod koji je jedva10% od prosjeka, a prije svega visoka cijena preparata, rezultirali su smanjenom potražnjom.
Ako se uporede štete od trećeg napada muve koja upropasti plod u trenutku kada se planira berba, očigledno je da treba učiniti sve, a naročito primijeniti ekološki opravdana sredstva da se doprinese njenom suzbijanju, ako se već nikako ne može uništiti.

Veliki broj uboda na plodovima pripisuje se maslininoj muvi a masovno otpadanje plodova, suši. Međutim, krivac je ponovo svrdlaš. Napad ove štetočine na plodove masline veličine zrna bibera, bio je, očigledno jak, što se očituje u "izbockanim" plodovima.
Praćenje muve masline 2018
Što će biti dalje, niko ne zna ali pretpostavke nisu optimistične.
Zbog loših meteoroloških prilika tokom mjeseca maja i povremene kiše sa olujnim vjetrovima u vrijeme cvjetanja i oplodnje cvjetova i kasnije, pad temperature i povišena vlažnost vazduha u junu i julu mjesecu, dobro su došle svim štetočinama, naročito muvi, koja na visokim temperaturama i niskoj vlažnosti u velikom broju ugiba i ne donosi potomstvo.
Gljivična oboljenja, paunovo oko, olovna bolest i čađavica, mogu se vidjeti i na mladim, lijepo održavanim maslinama. Naročito izraženu pojavu čađavice imamo u nižim djelovima Boke, bliže izvorima vlage i u previše navodnjavanim maslinjacima.Dakle, ništa pretjerano nije dobro; treba odžavati tlo ispod maslina, navodnjavati po potrebi (osim kod tek zasađenih maslina) primjenjivati preporučene doze i formule za đubrenje.

U ljetnjim, najtoplijim mjesecima, primjenjujemo folijarnu ishranu (preko lista) Ureom uz dodatak nekih zaštitnih preparata sa mikroelementima.

Na pojedinim maslinama, uočena je pojava raka masline (uzročnik je bakterija Pseudomonas). Kako su simptomi uočeni već krajem zime i u rano proljeće, zaključujemo da je do infekcije došlo nakon prošlogodišnje berbe i rezidbe krajem jeseni, nakon čega su povremene, jake kiše sa olujnim vjetrovima i pojavom grada, doprinijele razvoju ove štetne bakterije na mjestima oštećenja i prodiranje u tkivo biljke kroz nastale rane. Iako je zaštita preparatima na bazi bakra izvršena nakon berbe, kiša je odmah sprala preparat a zaštita nije ponovljena.


Protiv prirodnih faktora ne možemo ništa, ali ono što možemo, učinimo odmah, bez odlaganja a to je postavljanje EKOTRAP vrećica za suzbjanje maslinine muve. Ovaj preparat djeluje na muvu masline po principu "privuci i ubij". Zato je višestruko koristan, jer ne uništava druge, korisne insekte.
Društvo će, za sve članove koji to budu tražili, napisati i uputiti Zahtjev za refundiranje dijela uloženih sredstava kod matičnih Opština.
     
Praćenje muve masline 201820180718_101806.jpgPraćenje muve masline
20180718_102434.jpgPraćenje muve masline 2018.Praćenje muve masline 2018.

Preporuka: U svakom slučaju, treba pratiti saopštenja i preporuke stručnih službi (Mileva Marić, Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji 069 335 175).

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo