INTERREG, prekogranična saradnja


30.03.2018.

28.29.30 aprila, u Splitu, Tivtu i Mostaru održani sastanci budućih partnera na projektima INTERREG, prekogranična saradnja sa Hrvatskom i BIH. Okusi baštine - Ist' i pit' mora bit' (nosilac Zagrebačko sveušilište) i Regionalni centar za maslinarstvo (nosilac Grad Mostar) nazivi su dva od moguća tri projekta u kojima bi MDBoka učestvovalo kao partner.


Gradonačelnik Grada Mostara, gospodin Ljubo Bešlić, srdačno je pozdravio buduće partnere na projektu Regionalni centar za malinarstvo, koji je, nakon posjete Sevilji, impresioniran bogatstvom maslinarske kulture u Španiji, dogovorio saradnju sa tamošnjim kolegom i odlučio da dio te ljepote ostvari u svojoj zemlji.
U očekivanom pozivu INTERREG prekogranična saradnja, MDBoka bi moglo učestvovati kao jedan od partnera naučnim institucijama iz Zagreba, Splita i Opštini Mostar. Zahvaljujući preporukama Privredne komore Crne Gore i Opštine Kotor, Društvo se našlo među značajnim imenima.
Projekti iz ose 3 i 4, podrška iz oblasti razvoja ekonomije i turizma, mogli bi biti značajni za naše Udruženje, baš kao i za Opštine u Boki na čijim teritorijama Društvo djeluje i sprovodi strateške planove razvoja sela i poljoprivrede .
U projektu Regionalni centar za maslinarstvo, Grad Mostar snosio bi najveći dio obaveza i troškova za izgradnju Centra koji bi objedinio nauku i struku, obezbijedio naučno praćenje i prenos podataka i znanja o pojedinim sortam amasline, njihovim osobinama, prilagodljivosti, ekonomskoj opravdanosti itd.
Svi partneri učestvovali bi u dijelu pripreme i sprovođenja obuka, treninga, savjetovanja, manifestacija, razmjene iskustava, osnivanja plantaže masline na državnom ili opštinskom zemljištu i nabavke neophodne opreme za aktivnosti.
U projektu Ist' i pit' mora bit', najveća pažnja posvetila bi se umrežavanju, edukaciji i podizanju nivoa ponudbenih kapaciteta kako u proizvodnji specifičnih proizvoda, tako i u ponudi smještaja i sadržaja u Agro turizmu.
Mapiranje i katalogizacija gastronomskih puteva, promocije i priprema za uvođenje standarda i imena proizvoda, zajednički događaji... sve bi to ušlo u opis aktivnosti partnera, već prema mogućnostima.

Predstavljanje projekta

Kao NVO, Društvo nema budžet za troškove predfinansiranja u projektima, pa se plate zaposlenog izvršnog direktora, računaju kao obavezno učešće partnera, što znači da on ne može biti plaćen iz projekta.

Postavlja se pitanje: ako Opštine ne ispune svoju, Ugovorom preuzetu obavezu o sufinansiranju profesionalnog rada u Društvu koji su potpisale sve tri Opštine u Boki u cilju unapređenja maslinarstva, baš kao i obavezu o maksimalnoj podršci razvoju maslinarstva iz Odluke o proglašenju Kotora i Herceg Novog Gradovima masline, na koji će način Društvo obezbijediti ova sredstva?

Pod izgovorom da "nije pravedno prema ostalim NVO", ne priznajući razliku između finansiranja projekata NVO i finansiranja profesionalno zaposlenog lica za vođenje administrativnih poslova (koji svojim obimom premašuju obim svih drugih NVO), Opštine Kotor i Herceg Novi, osim Opštine Tivat, dovešče nas u takvu situaciju, da nećemo moći učestvovati u projektima.

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo