OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Regionalni forum za Jugoistočni Balkan precizna, e-poljoprivreda


16.11.2017.20171114_174021.jpg

Od 13-15.novembra, u Novom Sadu je održan Forum čija je tema bila e-poljoprivreda. Inovacije i razvoj poljoprivrede uz pomoć naprednih tehnologija zaokupili su pažnju velikog broja učesnika sa prostora Balkana (Makedonija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Mađarska...)

Savremena e-tehnologija, inovacije koje olakšavaju i pojeftinjuju proizvodnju i obezbjeđuju veći profit proizvođaču.

20171113_151512 
Prvog dana Foruma, učesnicima su se obratili visoki zvaničnici svih zemalja učesnica sa kratkim pregledom stanja i uspjeha u primjeni ili pripremi uslova za primjenu inovativnih tehnologija, zakonskim okvirima, planovima za budući razvoj poljoprivrede.
Crnu Goru predstavljao je Darko Konjević, direktor Direktorata za ruralni razvoj, pri MPRR Crne Gore.
Zahvaljujući MPRR, na skupu su učestvovali i predstavnici proizvođača, Andrijana Dabović (Vinarija Dabović iz Nuda), Dejan Jovović (staklenička proizvodnja povrća), Veljko Petrović (prizvođač sira iz Pljevalja) i Vesna Đukić (Maslinarsko društvo Boka).
Zaključci sa ovog skupa u vidu zajedničke platforme, biće upućeni svim vladama zemalja učesnica kao predlozi za izradu Strategija razvoja precizne poljoprivrede, poboljšanja i jačanja poljoprivrednih proizvodnih kapaciteta i položaja proizvođača.
Kooperative, umrežavanje, razmjena informacija, znanja i iskustava u cilju razvijanja precizne poljoprivrede, omogućiće poljoprivrednim proizvođačima kompletan uvid u stanje i promjene na terenu, olakšano praćenje proizvodnog procesa od njive do tržišta, smanjenje upotrebe hemijskih zaštitnih sredstava, stalno unapređenje proizvodnje, dodatnu vrijednost proizvodu, jeftiniju proizvodnu, siguran proizvod i konkurentnost na tržištu. Mađari su u tome daleko ispred ostalih.
Naravno, biće to i lakši način kontrole svih sektora i proizvođača od strane institucija čime će se postići i bolji pregled situacije, i bolje planiranje podrške poljoprivredi, uređenje tržišta...
Ako zaboravimo na naše usporeno usvajanje novina, naroćito tamo gdje mislimo da sve znamo,svakako je mnogo više pozitivnih, nego negativnih poena prilikom donošenja odluke da li ulagati modernu tehnologiju ili ne. 
Sve na jednom displejuNiži troškovi proizvbodnje, ušteda novcaKompletno rukovođenje (menadžment) poizvodnjomOčitavanje vlažnosti zemljišta, upoređivanje sa katastarskim kartama, snimak situacije...Analiza zemljišta, svi parametri bez kopanja.A može i ovako. Iz automobila. Skener: dubina sloja, sastav, struktura, pristupačni makro i mikroelementi, dostupna voda, mikroorganizmi...

Osim niza korisnih prezentacija u kojima su nas predavači upoznali sa svojim Na Forumu su bila izložena dostignuća raznih firmi primijenjivih u oblasti poljoprivrede. Jedno od njih je dron koji bez prestanka snima nekoliko sati, šaljući podatke o stanju na ternu: mape, granice, kvalitet zemljišta, dostupnost vode, meteorološke podatke, dijelove kojetreba navodnjavati, đubriti, ponovo zasejati, hemijski tretirati... Takođe, sa vašeg mobilnog telefona možete slati naređenja i očitavati rezultate. Mašina će vas upozoriti na pad vlažnosti u zemljištu, odrediće trenutak, način i količinu hemijske zaštite i još trista čuda.
Tako bi stočari mogli, na daljinu odlučivati o trenutku i količini rasturanja hrane u njihovim štalama, torovima, oborima, provjetravanja i stepenu zagrijavati objekata, povrtari bi kontrolisakli usklove u staklenicima, pčelari bi imali dirktnu informaciju o stanju društava, potrebnim intervencijama, kvalitetu paše, i tako dalje.
Za nas maslinare, aparat koji se povezuje sa mobilnim telefonom ili kućnim laptopom, a služi za identifikaciju i redovno praćenje pojave i razvoja štetočina, prvenstveno maslinine muve. 
Kamera u zaštićenom prostoru snima sve promjene u prostoru. Kompjuter bilježi sve podatke, od datuma i sata, preko svih ostalih parametara (temperatuira, vlažnost, vjetrovitost, osunčanost...) do pojave štetočine i promjena u svim fazama njnog razvoja. Alarm obavještava kada je trenutak, kojim sredstvima i u kojoj količini treba izvržiti zaštitu.
Takođe, postoje aplikacije koje vam pomažu da bolje organizujete svoj rad, proizvodnju i plasman robe, da se umrežite i izađete na e-Berzu proizvoda te da vršite elektronsku kupo-prodaju.

Na primjerima kooperativa i raznih firmi, vidjeli smo uspješnost primijenjene e-tehnologije, a u velikom Agrokombinatu u Krivaji, koji ima proizvodnju raznih kultura na preko 40 hiljada hektara zemljišta, upoznali smo se i direktno sa primjenom ove napredne tehnologije na terenu. Ono što je važno, sve ove aplikacije mogu biti primijenjene i na malim gazdinstvima, naravno sa prilagođenim programima.
Još kada se sve poveže sa obnovljivim izvorima energije (vjetar, energija sunca...), zaista impresivno.

Za uvođenje ovakvih inovativnih tehnologija u poljoprivredu, potrebno je obezbijediti uslove, zakonske okvire i strateški planirati razvoj precizne poljoprivrede. Za to treba uključiti sve strukture (bottom up), angažovati institucije,sprovoditi nacionalne a ne samo pilot projekte.20171114_094500


V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo