OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

"Ruralni razvoj u zemljama Zapadnog Balkana i uspješna primjena IPARD"


10.11.2017.20171107_152045.jpg
Zahvaljujući Mreži za rurarlni razvoj Crne Gore čiji je predsjednik Ratko Bataković, MDBoka je, kao članica Mreže, učestvovalo na radionici koja je održana 7 i 8. oktobra 2017. godine u AREA Naučnom Centru u Trstu, za zemlje kandidate za pristup EU.

20171107_095533.jpgLzIwMTcxMTA3XzEyNTg0Ni5qcGc_.jpg Enis Đokaj, MPRR Crne Gore, predstavio stanje i planove naše vlade i MPRR u stvaranju povoljnog biznis okruženja i osnove za sprovođenje IPARD 
  20171107_151706
20171107_163818.jpg
Mreža za Ruralni razvoj Crne Gore, sa sjedištem u Nikšiću, uspješno sprovodi strategiju razvoja sela u skladu sa potrebama koje neminovno proističu iz približavanja Crne Gore EU, u svim strukturama kako na lokalnom tako i na državnom nivou, a prije svega u skladu sa potrebama poljoprivrednih proizvođača i seoskog stanovništva.
Mreža u svom članstvu ima oko 30 NVO i Ministarstvo poljopriuvrede, jedna je od osnivača Balkanske mreže za ruralni razvoj, organizuje u svom super modernom prostoru u Nikšiću (Tehnopolis) korisne radionice, predavanja, konferencije, pruža tehničku podršku i savjetovanja proizvođačima, NVO  i drugim zainteresovanim organizacijama i pojedincima, 
Povezuje sve strukture od značaja za poljoprivredu i selo, na horizontalno-vertikalnoj lestvici, učestvuje i sama aplicira sa velikim projektima na konkursima u zemlji i inostranstvu...
U okviru projekta koji sprovode DG AGRI i SWG RRD (Stalna radna grupa za regionalni razvoj ruralne sredine), JRC (Evropska komisija) i Ministarstvo inostranih poslova Italije, organizovana dvodnevna radionica za predstavnike Mreža za ruralni razvoj (Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Turska), predstavnike MPRR i Agencija za plaćanje pomenutih zemalja u saradnji sa nacionalnim i međunarodnim institucijama i organizacijama, u AREA naučnom centru.

Cilj radionice bio je rad sa mogućim korisnicima IPARD fondova i zemljama kandidatima, kako bi se podržale njihove aktivnosti na uspješnom korištenju ovih i drugih pristupačnih fondova, predstavljanjem realnih primjera implementacije na terenu i djelovanjem u skaldu sa pratećim aktivnosti predstavljenim na radionici.
Crnu Goru je, ispred MPRR predstavljao Enis Đokaj, Agenciju za plaćanje Vesna Korović, a  Mrežu, Vesna Đukić.
Zahvaljujući novim saznanjima i izuzetnim primjerima dobre prakse koji su predstavljeni na radionici, autor teksta smatra da je udruživanje proizvođača u kooperative, klastere ili kako god ih nazvali, od presudnog značaja, ne samo zaproizvodnju, već i za uspješno povlačenje velikih sredstava podrške koju EU fondovi opredjeljuju upravo za razvoj sela i ne manje važno, za formiranje kritične mase proizvođača koji će direktno uticati na odluke vezane za sektor, uslove proizvodnje i konkurentnost svog proizvoda na tršištu (prvenstveno domaćem).

V.Đ.

web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo