OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Poslije kiše, može uslijediti napad muve


08.09.2017. Ekotrap, ekološka mjera suzbijanja maslinine muve
Nakon karatkotrajne kiše u Boki koja je zamijenila jedno topljenje maslina i pada temperature, možemo očekivati i pojavu maslinine muve. Da li će i u kojoj mjeri, biti aktivna, zavisi i od toga u kom je broju ova populacija opstala u uslovima velike suše i visokih temperatura. 
Postavljanjem Ekotrap vrećica za ekološku zaštitu masline od muve, može se sačuvati plod od štete koju bi izazvao kasni napad ove štetočine.

Nakon višemjesečnog perioda iscrpljujućih vrućina, u Boki je pala kiša. Mogla je još, ali i ovo je dobro, jer je zamijenila jedno dobro topljenje maslina i rashladila zemljište i vazduh. Nakon ove kiše, ne očekujemo ekstremno visok skok temperatura kao u mjesecima iza nas.
Na lokacijama koje i inače imaju problem sa vodosnabdijevanjem, kao što su Donji Grbalj, Luštica, Stoliv i druge, dosta pload je otpalo. Biljka je na taj način vodila svoju borbu protiv visokih temperatura i nedostatka včlage u zemljištu.
čak i oni koji su navodnjavali jedan broj svojih maslina, kažu da je to bio gotovo uzaludan posao jer je visoka temperatura ''odozgo'' sprečavala biljku da normalno funkicioniše i usvaja vodu sa mineralnim materijama iz zemljišta. Smežurani plodovi, ono što je ostalo na granama, tek sada će se osvježiti i ispuniti. Naravno, njihovu jedrinu primjećuje maslinina muva koja do sada nije imala povoljne uslove za aktivan život.
Kao i uvijek, onima koji će maslinu brati za ''tući'', ne preporučuje se nikakva zaštita. Ostalima, preporuka da koriste ekološki prihvatljiva sredstav kao što su Ekotrap vrećice, kojima Društvo raspolaže u dovoljnim količinama.
Zaštita od maslininog moljca, može se izvesti preparatima na bazi piretroida, zatim Perfektionom, Succes Bait-om...
U zaštiti rodnih maslina od paunovog oka, može se koristiti npr Mankozeb 0,25%, Cuprablau 0,3%...
Meliorativna obrada tla, priprema za jesenju sadnju, osnovna gnojidba NPK 10:20:30 (5-2-4kg/stablu), NPK 7:14:21 (5-2-4 kg/stablu)...  


V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo