OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Maslina u avgustu


25.08.2017.Maslina u avgustu 2017
Kraj je avgusta. Suša u ovom kraju traje od aprila mjeseca. Masline se ''skupile'', listovi zavili, plodovi smežurani. Skakavci i otiorinhus navalili na mlade listove na izbojcima.
Voda se kupuje u cisternama ali ju je teško dovesti do svih maslina visoko u brdima. Domaćinstva u pojedinim djelovima Boke uopšte nemaju vode pa su normalno, povrtnjaci, voćnjaci, okućnice, sprženi. 
Požari, koji se na području Grblja još povremeno aktiviraju, prijete da ugroze ne samo maslinjake već i kuće u donjogrbaljskim selima.Treba stalno obilaziti maslinjake.

Radovi...
Redovnim obilaskom maslinjaka, u ovim najtoplijim ljetnjim mjesecima, pratimo kondicino stanje stabala, uočavamo posljedice suše i pojavu štetočina. I najvažnije, na vrijeme možemo uočiti opasnost od požara.
Vodopije (izdanci) treba uklanjati. Kao odbrana od suše, vrši se ljetnja rezidba masline (uklanjaju se suve, bolesne i izrođene grančice, vodopije koje nam neće ubuduće poslužiti za zamjenu...), 
Pratiti pojavu maslinine pipe i izvršiti eventualnu zaštitu (Rinkotrap, bijele trake od sintetičkih vlakana koje se omotavaju oko stabla, možete naći u Udruženju).
U slučaju pojave kiše, što bi za plod i samo stablo bilo od velikog značaja, važno je imati spreman plan i sredstva za zaštitu od muhe. 
Društvo raspolaže dovoljnim brojem zelenih ECO TRAP vrećica za ekološku zaštitu od ove štetočine (1.2 €/kom), a Preparati kao što su Perfektion, Piretrin, Succes Bait 0,1%, Buminal (hidrolizovani protein) ili kombinacija sa nekim preparatom na bazi deltametrina mogu se naći u našim apotekama.
Budući da u zemljištu nema vlage i da biljka na taj način nije u stanju usvojiti dovoljno hranjivih sastojaka iz zemljišta, pomoći ćemo joj ako primijenimo folijarnu prehranu (preko lista) rastvorom UREE (zbog toga što snižava temperaturu za 1stepen, prihranu vršiti rano ujutru) ili Oleafila koji se može naći i u našim poljoprivrednim apotekama (Marić u Tivtu, kod aerodroma).
Ako planirate sadnju krajem jeseni, još nije kasno da pripremite rupe. Ako je moguće, porati parcelu i izvršiti osnovno đubrenje (o tome smo pisali u rubrici Radovi u maslinjaku).
Ukoliko to nije moguće, izvaditi rupe, ostati da se osunčaju, pripremiti đubrivo, izmiješati sa zemljom i nastaviti sa radovima kad aza to bude pogodno vrijeme, kraj jeseni, pred početak kišnog perioda.

Maslina u avgustu 2017
20170630_193803.jpg

20170824_132647.jpg
20170824_132550.jpg
 20170826_130739.jpg
20170824_130033.jpg
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina Kotor



Interreg Logo