OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Putevi kroz maslinjake, prva linija odbrane od požara


17.08.2017.Put kroz malinjake - Pelinovo
Završeni radovi na saniranju seoskog puta kroz maslinjake u Pelinovu. Seljani su, uz prigodno posluženje na licu mjesta, obilježili završetak (betoniranje) posljednje etape u ovoj fazi sanacije prilaza maslinjacima i imanjima koja su nekada bila obrađena, do posljednjeg metra. 
Kod ovako suvih i toplih ljeta, opasnost od požara je na najvišem stepenu pa su prilazi šumama, maslinjacima i poljoprivrednom zemljištu (koje nije obrađivano decenijama) u Boki, od presudnog značaja.

Događaju su prisustvovali...
Mještani koji su učestvovali u akciji, angažovani majstori, predstavnici izvođača radova i donatora Slavko i Mišo Tujković, predstavnici Ministarstva poljoprivrede Danijela Stolica i saradnik, predsjednik MZ Gornji Grbalj, Željko Ćetković, predstavnici lokalne uprave i Direkcije za izgradnju Kotora (direktor Rato Brajković, Milo Magud i Vidak Božović).

Jedan broj mještana sela Pelinovo, čija se imanja (šuma, voćnjaci, maslinjaci, baštine) nalaze na onoj strani prema Tivatskom zalivu, najzad mogu, makar djelimično, odahnuti što se dugo planirane sanacije seoske staze koja je na pojedinim djelovima na potezu od Pavležinih kuća do kamenoloma u Nalježićima, u dužini od preko 1500m u stvari bila ''postopica'', jer je najnepristupačniji dio staze kojom se nije moglo izaći ni traktorom ni autom, završena u rekordnom vremenu.
Svojim radom, seljani su dali veliki doprinos ovoj zaista ozbilnoj akciji, za čiju smo izvodljivost iskreno, na početku svi bili zabrinuti. Međutim, firma Tujko DOO odradila je posao kao da nije bilo iazaova u vidu izuzetno velikog nagiba terena, teške podloge, nepostojećeg izvora vode (dovozili su je cisternama) i manjka radne snage zbog angažovanja svojih radnika i mašina na drugim građevinama i šteta na kamionima. 
Zbog izuzetno visokih temperatura, beton je trebalo neprestano kvasiti u čemu su se smjenjivali mještani. Betoniranje su izvodili unajmljeni radnici iz Tivta koji su već bli angažovani na drugoj građevini u selu. Na najvišim usponima beton se nije mogao zadržati na mrežama već se u talasima gomilao, pa su radnici neprestano ispravljali površinu dok se beton ne stegne.
Zaista, ogroman poduhvat za malo selo.
Novak Đukić, Pavleža Milo i Peđa Vujović (članovi Odbora za obnovu sela) od početka do kraja bili su na terenu. Zeci, Odže, Radanovići, Pavleže, Vujovići, Mihailovići i drugi, čija se imanja nalaze pored puta, sada su dobili pristup do svojih imanja.
Očekujemo da će se još više ljudi iz ovog kaja, ranije poznatog kao žitnica Boke, vratiti svojim imanjima i ozbiljnije baviti maslinarstvom što je jedan od ciljeva našeg Udruženja. Naročito mladi ljudi, koji u poljoprivrednoj djelatnosti vide mogućnost za opstanak i razvoj porodičnog biznisa na selu.
Održavani maslinjaci i prilaz do svih dijelova, omogućava brže i efikasnije reagovanje u slučaju opanosti od požara. 20170817_113025.jpg  
Ovim putem, zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način podržali ovu našu aktinvost. Ovo je dobar primjer i za druge lokalne zajednice da preduzmu korake i doprinesu ne samo razvoju maslinarstva, povratku mladih i obnovi sela već, prije svega, višem stepenu sigurnosti od požara.

V.Đ.web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo