Gorjeli borovi, gorjele i masline


20.07.2017.Na starom maslinjaku Ivana Žegure u Dobroj Luci, na mjesto višestoljetnih maslina, krateri
Nakon sedmodnevnog pustošenja, požar u Boki pod kontrolom. Još ima žarišta ali ih mještani i službe za gašenje požara uz pomoć kanadera iz Hrvatske, Izraela, Švajcarske, Bugarske, Ukrajine, drže pod kontrolom. Izgorjele su hiljade hektara makije, borove šume i drugog mediteranskog rastinja, ali izgorjele su i mnoge masline. Rezultat će tek biti poznat.Što se dogodilo, za sada se ne zna. Da li je požar izbio slučajno ili namjerno, da li je djelo piromana ili nekoga ko od toga može imati koristi, ko zna?
U svakom slučaju, nakon nekoliko neprospavanih noći i dana, provedenih u gašenju požara i u strahu od vatrene stihije koja je prijetila da ugrozi i kuće i turističke objekte i ljudske živote, stanovnici Donjeg Grblja i Luštice mogli su malo odahnuti. Ne potpuno, jer požara još ima a dim sa zgarišta zagađuje vazduh i otežava disanje.
Šteta je velika ali ljudskih žrtava, srećom, nije bilo. Uz borovu šumu na Luštici i makiju u Donjem Grblju, gorjele su i masline. Naši članovi iz tih djelova Boke, javljaju nam o štetama. Jedan od njih, Ivan Žegura, mladi maslinar koji se posvetio maslinama, formirao mladi zasad i s velikom ljubavlju pristupio obnovi višestoljetnog maslinjaka u Dobroj Luci, poslao nam je fotografije zgarišta na kome su do prije nekoliko dana bile masline.web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo