OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Stanje u maslinjacima u Boki


01.07.2017.Maslina u julu 2017

Iz razgovora sa maslinarima i na osnovu uvida u stanje na terenu (Pelinovo, Kavač, Prčanj, Zagora, Prijeradi, Donja Lastva, Luštica, Paštrovići), možemo zaključiti da je situacija slična onoj od prošle godine. Maslina je ponijela ali ne koliko smo očekivali. Na pojedinim lokacijama slabo je rodilo, dok je na drugim mjestima rod prosječan. Rijetki su oni koji su zadovoljni.
Prema slobodnoj procjeni, pod uslovom da ne bude jačih napada štetočina, (svrdlaša i muve) i nepovoljnih meteoroloških uslova, mogli bismo imati 10-20% od očekivanog roda. 

Iako je bogato cvjetala, o čemu smo takođe izvijestili javnost, prema svedočenju mnogih maslinara, otpalo je više od 50% ploda. Maslina je ''smetnula'' kako ovdje kažu ali biće dobro zadrži li se ovo što je ostalo, rekao nam je naš cijenjeni član, Mato Rizoniko, zadovoljan izgledom ploda. Na starim maslinama koje gaji na Prčnju, plod se dobro drži. 
''Nema pravila'' kaže nam ovaj ugledni domaćin, maslinar, pčelar... ''Masline koje su prošle godine rodile, rodile su i ove, suprotno očekivanju''.
Ima lokacija gdje uošte nema ploda.
Moguće je (to bi trebalo da utvrdi stručna služba), da je morfološki sterilitet cvjetova uzrok nesrazmjerno malom broju plodova koji su ostali na stablima.
 
- Prvo otpadanje plodova
Normalna je pojava da 90-95% neoplođenih cvjetova  otpadne odmah, po završenom oprašivanju a kasnije, zbog fizioloških razloga sama biljka odbaci plodove koje ne može iznijeti do kraja (nedostatak vlage u zemljištu i azota u ishrani).  
 

- Drugo otpadanje plodova
U toku brzog razvoja zametnutih plodova, od početka jula do početka septembra otpadne i do 80% plodova. Najviše u julu, slabije u avgustu, dok u septembru gotovo prestane. Najveći broj plodova otpadne prije okoštavanja.Takvi plodovi su smežurani s tamnim vrhovima.
Uzroci su slični onima u prvoj fazi, ali nedostatak vlage u tlu i azota u ishrani biljke su od presudnog uticaja, pa stablo odbacuje plodove koje nije u stanju ishraniti. Ovu pojavu često poistovjećujemo s otpadanjem plodova u toj fazi zbog štete koju izaziva napad druge generacije (karpofagna) maslininog moljca, kada se gusjenica ubuši u plod na mjestu gdje je peteljka povezana sa plodom.
Tom prilikom prekida se veza između peteljke i ploda i manji broj plodova otpada. To se obično događa u julu. U plodovima koji su i pored oštećenja ipak ostali na granama, gusjenica, koja se hrani sadržajem ploda masline, pri napuštanju ponovno oštećuje vezu peteljke i ploda.
Ovi plodovi otpadaju krajem avgusta i septembra.  
Suzbijanje ove generacije (karpofagne) sprovodi se ako nije sprovedena zaštita protiv cvjetne generacije ili ako je let maslinova moljca i dalje jak što se utvrđuje pregledom posebnih klopki.
Za suzbijanje se koriste preparati na bazi  dimetoata (Rogor 40 EC, Chromgor 40 EC, Zagor EC i dr.) i deltametrina (Roetem EC) ali tek kada je plod veličine 4 do 5 mm.

Pri  izuzetno visokim temperaturama kao što su sada, maslini je potrebno dodati hranjive materije, preko lista (folijarna prihrana) naročito kada biljka fiziološki ne može usvojiti hranjive materije iz zemljišta, zbog nedostatka vlage u zemljištu.
Tretiranjem masline nekim hranjivim rastvorom, brzo i efikasno osiguravamo maslini potrebna hraniva i vlagu u stresnim situacijama i podstičemo vegetativni i generativni razvoj.
Prihranu masline pojedinim mikroelementima (bor, gvožđe, mangan) jedino je moguće sprovesti na taj način.

Zato se, u cilju poboljšanja oplodnje cvjetova, kod većine sorti masline, desetak dana prije cvjetanja, preporučuje folijarna prihrana rastvorima koji sadrže bor (bor sprečava jalovost cvjetova) i to rastvorom azota i bora, u kome je UREA u koncentraciji 2-3 posto, a bor (Borogreen) 0,15 posto ili hranjivim rastvorima Oleofil, Vuksal B i drugi, u propisanim dozama.
OLEAFILLje sredstvo koje se moglo naći u našim poljoprivrednim apotekama a dokazano pomaže oplodnju cvjetova ako se tretira pred ili na samom početku otvaranja cvjetova , sadrži 20 % azota(N), 5 % fosfora (P), i 0,05 % bora (B). Od  velike je koristi prskanje krajem i poslije cvjetanja. Može se miješati s većinom pesticida, što omogućava istovremeno, zaštitu i prihranu. 
Druga prihrana, koja maslini pomaže da održi tek formirane plodove, preporučuje se kada je plod veličine zrna pšenice (4-5 mm) jer je baš tada kritično vrijeme za količinu roda i to rastvorom UREE (2-3 posto) ili nekim gotovim, tekućim preparatom sa sadržajem makro i mikroelemenata.
U prvoj polovini jula, prije odrvenjavanja koštice, korisno je obaviti još jednu prihranu istim rastvorom.

Treba obaratiti pažnju na koncentraciju, jer prekomjerna koncentracija može izazvati ožegotine na listovima (sadržaj više od 1% biureta, što se može pročitati na deklaraciji preparata); najbolje tretirati predveče kada padnu temperature; većina ovih preparata se može miješati sa sredstvima za zaštitu protiv moljca (cvjetne i karpofagne generacije) i muve.
Ne preporučuje se folijarna primjena UREE u vrijeme cvjetanja.

Sada je vrijeme i od maslininog medića i pojave čađavice, uprkos visokim temperaturama. Razlog tome su neodržavani maslinjaci, guste, neprozračne krošnje, blizina izvora vode i previše vlage (npr. zbog pretjeranog navodnjavanja).

Nakon onako hladne zime i prethodne nerodne godine, nadali smo se dobrom rodu i smanjenom riziku od napada štetočina. Do kraja sezone ima još dosta vremena i izazova. 

Visoke temperature, nadprosječne za ovo doba godine, ne odgovaraju maslininoj muvi ali prve kiše koje bi povećale vlažnost i snizile temperaturu, mogle bi donijeti nevolje.
Svakako ćemo pratiti dalji razvoj situacije i obavještavati svoje članove o stanju i preporukama naših stručnjaka za postupanje.

Napomena: navedeni preparati, dostupni su u nekim našim poljoprivrednim apotekama, npr. kod Marića, u Tivtu.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo