OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Plodovi su veličine zrna bibera, vrijeme je za zaštitu


01.06.2017.

Maslina je u Boki dobro cvjetala. Plodovi su veličine zrna bibera što je pravo vrijeme za zaštitiu protiv maslininog moljca (Prays oleae).Nadalje, treba razmišljati i o zaštiti od maslinine muve. Udruženje ima namjeru izvršiti nabavku Ekotrap zelenih vrećica za ekološku zaštitu od ove štetočine. 
Svi zainteresovani maslinari neka se jave Udruženju.
Prays oleae, maslinin moljac koji može imati tri generacije u toku godine (cvjetna, plodna i lisna) može nanijeti velike štet maslinjacima, naročito plodna (karpofagna) koja može uzrokovati masovno otpadanje ploda (i do 80%).

Cvjetna generacija moljca polaže jaja pred cvjetanje. Izlaskom iz jaja, gusjenica se ubušuje u cvijet hraneći se njegovim sadržajem. Tako može pojesti i do 40 cvjetova.
Kada su plodovi veličine zrna bibera, moljac polaže jaja na čašicu ploda. U nedostatku plodova, leptir može polagati jaja i na listove.Čim iziđe iz jaja, gusjenica se ubušuje u plod i smješta između sjemenke i koštice gdje se hrani mezokarpom bušeći hodnik a kada koštica očvrsne, hrani se njenim sadržajem. Na putu napolje, pravi kanal u blizini peteljke, pri čemu plod otpada.

Otpadanje plodova se dešava u dva navrata: prvo kao posljedica ubušivanja gusjenice u plod (počinje u drugoj polovini jula i može trajati čitavog mjeseca)
drugo otpadanje kao posljedica napuštanja ploda i prekidanja veze sa peteljkom. U toku avgusta mjeseca, nedozreli plodovi otpadaju.
Lisna generacija ne oštećuje plod, pa nije potrebno vršiti zaštitu, osim u mladim maslinjacima i to ako je više od 10% vršnih vegetativnih pupoljaka zaraženo.

Cvjetnu generaciju suzbijamo preparatima na bazi spinosada, azadirehtina ili Bacillus thuringienssis.Pri upotrebi spinosada ili piretrina (prirodni insekticid), preporučuje se desetak dana prije cvjetanja, kada moljac polaže jaja.
Primjena azadirahtina ili Bacillus thuringienssisa daje najbolje rezultate kada je oko 5% cvjetova otvoreno.
Generaciju koja napada plod suzbijamo kada se na više od 40% plodova uoče jaja (spinosad i piretrin).

Jasminov moljac (Margaronia unionialis)

Najviše štete učini na mladim maslinama i u rasadnicima. Napadnute biljke ako se ne zaštite, nakon nekoliko godina ima ju smanjenu biljnu masu. Leptiri su prisutni još od početka godine ali napad je jačeg intenziteta od kraja maja, do kraja jeseni. Simptomi su vidljivi na vrhovima mladara, koji su izgrizeni. Kasnije moljac napada i ostale mladare (bočne) i čitav vrh biva smotan u paučinu. Gusjenica zeleno braon boje, krije se u slijepljenim listovima zbog čega je teško doći do njega.
Primjena insekticida sa kontaktnim dejstvom (piretrin) ne preporučuje se u rodnim zasadima, osim ako je više od 1% plodova izgrizeno.

Što se maslinine muve tiče, praćenje pojave i razvoja populacije ove štetočine počinje krajem juna mjeseca. Količina zametnutih plodova pokazuje ekonomsku opravdanost primjene ovog skupog, ekološki prihvatljivog preparata za zaštitu.

Društvo će, zajedno saostalim udruženjima maslinara, izvršiti nabavku istih do kraja juna.Zainteresovani maslinari mogu se javiti udruženju radi upisa u spisak.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo