OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Problemi u maslinjacima


20.04.2017.Olovna bolest na licu i naličjulista masline 
Promjenljivo vrijeme, vjetrovito i hladno, jaka oluja sa obilnim padavinama i gradom koji je, u više snažnih, dugotrajnih naleta, prije dvije noći zasuo pojedine dijelove Boke ipak nije, prema prvim informacijama, nanio veće štete maslinama. Na terenima gdje je maslina već početkom aprila izbacila pupoljke, moguće su štete što će se tek utvrditi.
Preporuka: obavezan pregled maslinjaka radi utvrđivanja stanja i primjena odgovarajuće agrotehnike i zaštite.

Uočen problem: pojava fleka na listovima, listovi žute i otpadaju. Na naličju listova... 


Zahvaljujući  sortnim osobinama, kondicionom stanju, uslovima mikrolokaliteta ali i niskim temperaturama koje su i trenutno osjetne, neke sorte masline (naročito žutica u višim predjelima) kasnije cvjetaju pa tako mogu izbjeći uticaj nepovoljnih vremenskih prilika, prije svega zakasnelih mrazeva.
Na lokalitetima prema moru, ranije se steknu uslovi za kretanje vegetacije i na tim terenima rijetko postoji opasnost od izmrzavanja.
Deset dana prije cvjetanja, što će maslinar sam utvrditi, potrebno je izvršiti prskanje preparatima na bazi bakra sa dodatkom mikroelementa bora, koji spriječava jalovost cvijeta i osigurava bolju oplodnju.
Napomena: uvijek i uvijek, kod primjene hemijskih sredstava, strogo se pridržavati uputstva proizvođača i obratiti pažnju na karencu.

PAUNOVO OKO 
Govorili smo već da se zaštita od gljivičnih oboljenja od kojih je kod nas, u ovom periodu najizraženije Paunovo oko (Spilocea oleaginae), vrši u jesen i krajem zime (rano proljeće). Iako je protekla zima, u neke djelove Boke donijela i više od sedam dana niskih temperatura, ona nije mogla u potpunosti i na svim mjestima uništiti gljivicu koja svoje kolonije stvara i razvija ispod gornje kutikule (zaštitni voštani sloj na površini lista) i na naličju lista.
Na lokalitetima gdje je velika vlažnost u vazduhu i gdje se duže zadržava rosa, u blizini izvora vode i naročito ako se primjenjuje intenzivno navodnjavanje a krošnje su neprozračne i sadnja gusta, pojava paunovog oka je česta. Simptomi su okrugle pjege na listu, od braon do žute i zelene u koncentričnim krugovima koje, kako se bolest razvija, postaju crne a kasnije, ako list i ostane na grani, one postaju svijetle, zbog odvajanja zaražene kutikule (zaštitni, voskasti sloj) od tkiva.

Listovi otpadaju, najprije sa donjih grana. Zbog gubitka gotovo cijele lisne mase, što je moguće kod jake zaraze i propadanja vršnih vegetativnih pupoljaka, stablo stagnira u razvoju, naročito ako se infekcije ponavljaju.
Dakle, u predjelima sa povećanim rizikom od infekcije, preporučuje se prskanje bakarnim preparatima (bakar sulfat, bakar oksid, bakarni oksihlorid...).

OLOVNA BOLESTNaličje i lice hlorotičnog lista, zahvaćeno olovnom bolešću
Hloroza (žutilo) lista može imati različite uzroke, od fizioloških do patoloških, koje treba potvrditi na osnovu pregleda i simptoma, pa preporučiti zaštitu. Hlorozu može izazvati nedostatak gvožđa (na suvim, glinovoitimzemljištima, tamo gdje je visok sadržaj kreča i pristupačnog fosfora u zemljištu, gdje nema vode...)
Najbolje je djelovati preventivno, a to znači: održavati maslinjak uredno, okošen, a krošnje prozračne i osunčane, što se postiže redovnom rezidbom ali i previše navodnjavanja i đubriva, bez stručne osnove, nemaju željeni efekat, naprotiv.
Upravo na ovakva pitanja dobili smo iscrpne odgovopre od Stanislava Štambuka, višeg stručnog saradnika u savjetodavnoj službi Hrvatske, u okviru nedavno održane dvodnevne radionice Rezidba masline u Tivtu.
Olovnu bolest izaziva gljivica Mycocentrospora cladosporoides, pomoću spora koje se prenose s lista na list i najčešće napada mlade listove iz proljećnog izboja. Simptomi su u početku nevidljivi jer listovi izgledaju zdravo. Ipak, na naličju lista može se uočiti promjena boje, najprije  zelankasta, pa žuta. Neravnomjerno raspoređene zelene mrlje mogu se uočiti na naličju požutjelih listova. Na kraju listovi uglavnom otpadaju a njihova boja postaje na licu smeđa a na naličju siva.
krošnja može potpuno ostati bez lista, što oslabljuje cijelo stablo.
Pojava ove bolesti obično se poklapa sa pojavom paunovog oka pa je i način i vrijeme zaštitte isto: kraj ljeta (jeseni) i rano proljeće. Pokazalo se da su neke sorte kao: Frantoio, Moraiolo, Menzanila, Picual... vrlo osjetljive na ove bolesti.

Za sva pitanja maslinari se mogu obratiti gospođi Milevi Marić, stručnoj saradnici Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji putem telefona: 069 335 175

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo