Uspješna radionica i predavanje za maslinare u Tivtu


07. i 08.04.2017.Rezidba 2017
07. i 08. aprila 2017. godine, uspješno je sprovedena aktivnost: Radionica i predavanje iz projekta Održivo maslinarstvo u Boki. 36 maslinara iz Tivta  i njihovih gostiju iz Kotora, Herceg Novog, Budve i Ulcinja, predstavnika Opština Tivat, Budva i Herceg Novi, Savjetodavne službe i drugih Udruženja maslinara, pratili su, na školskom maslinjaku O.Š Drago Milović u Donjoj Lastvi, pokaznu rezidbu i predavanje magistra Stanka Štambuka, višeg stručnog savjetnika u Savjetodavnoj službi Hrvatske (Podružnica Splitsko-dalmatinske županije), koga naši maslinari dobro poznaju kako iz časopisa Maslina, tako i sa brojnih manifestacija, predavanja i radionica.U 9 sati ujutru, 7.aprila, u Donjoj Lastvi u Tivtu, okupio se veliki broj maslinara iz Tivta i predstavnici Opštine Tivat (Radmila Kilibarda, Igor Mamula, Vlado Stračević) sa gostima iz drugih opština u Boki kao i predstavnicima Opštine Budva (Nikola Divanović), Opštine Herceg Novi, i drugi, kao i predstavnik Udruženja maslinara Valdanos,  Aleksander Shkreli, i drugi, odazvali su se pozivu prisustvovao cjelodnevnom događaju.

Odličan poznavalac masline, Gospodin Štambuk je pokazao veliko praktično znanje i razumijevanje za probleme maslinara na našem prostoru. Osim što je sam rezao stabla na nekoliko lokacija u Tivtu i Kotoru, ovaj vrsni stručnjak objašnjavao je sve korake i razloge zbog kojih ih primjenjuje i upoređivao a sličnim slučajevima i u drugim zemljama sa sličnim problemima.

Maslinari su maksimalno iskoristili priliku da postavljaju pitanja, traže savjete i da i sami preispitaju i potvrde svoja znanja iz ove oblasti, što je opravdalo naš zaključak da je edukacija/informacija maslinara zaista polazna tačka za razvoj ne samo ove djelatnosti i lične afirmacije pojedinca-proizvođača, već i u oblasti zaštite životne sredine preventivi zdravlja ljudi.
Gospodin Štambuk nikome nije uskratio odgovor i objašnjenje i više puta, kada je to bilo potrebno, iako mu je to, zasigurno moralo predstavljati izvestan fizički napor.
U društvu maslinara koji su pratili predavača od Donje Lastve u Tivtu do Zagore u Donjem Grblju, bilo je onih koji tek počinju da se bave maslinarstvom, kao i onih koje u maslinarstvu možemo smatrati veteranima.
Nikome sigurno, nije bilo dosadno. Svi su mogli postavljati pitanja i sugerisati korake u rezidbi i drugim radnjama u maslinjacima.
Naročito veliki značaj, maslinari su pridali trenutnom stanju i predstojećim aktivnostima u maslinjacima, nakon ovako hladne zime i štete od prošlogodišnje najezde štetočina i bolesti.
Bilo je mnogo pitanja i o sadnji i o đubrenju kao i o preparatima koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj, jer ih kod nas uglavnom nema.

Maslinare je do svih izabranih lokacija prevozio Marko Đurić iz Lastve Grbaljske. 

Zdravko Vučetić iz Kavča, primio nas je na zasadu masline (Askolana, Lećino, Frantojo,Žutica...). Sugerisano mu je da, zbog guste sadnje prorijedi krošnje i kako da pravilno održava i starija i mlađa stabla, te koju zaštitu da primijeni. 

Na imanju kod dr.Vučetića prikazana je rezidba desetogodišnjih stabala, u punom rodu, uglavnom sorte Leccino, Corattina, Pendolino, Cipressino i Žutica koje su, na ovoj lokaciji već uveliko izbacile bogate pupoljke, a problem sušenja pojedinih grana identifikovan na nekim stablima, definisan je, na osnovu simptoma (strugotine na deblu i pojave smole u pazuhu mladih grančica), kao posljedica pojave potkornjaka i granotoča. Vlasniku su savjetovane mjere suzbijanja i zaštite, kao i odgovarajuće prihrane).
  
Na imanju porodice Vujović u Gornjem Grblju, Pelinovo, koja se može pohvaliti odlično održavanim (spuštenim) starim maslinjakom kao i novim zasadom mladih maslina na padini (kao u Dalmaciji), svi su morali primijetiti da domaćin ima zavidno znanje i iskustvo u ovom poslu, koji zahtijeva još ulaganja do ekonomske isplativosti.
Peđa Vujović, najodgovorniji za maslinarski i uopšte, poljoprivredni imidž svoje porodice, pokazao je veliko interesovanje za pitanja inovativnog pristupa uzgoju i preradi masline te novostima u svijetu u ovoj oblasti.

Stevo Popović iz Zagore, primio nas je na zasadu od stotinu maslina sorte Žutica, proizvedenih od ,,očepaka'' iz starog maslinjaka koji je spustio i podmladio, a nalazi se na parceli pored ove.
Rade Popović, takođe iz Zagore, podmladio je veliki broj maslina na svojoj parceli koja se graniči sa parcelama rođaka Steva i Iva.

Na predivnom imanju Iva Popovića u zagori, osim dobro održavanih maslina, mogli smo vidjeti i zasad trešanja, jabuka, krušaka i drugih voćaka na susednoj parceli.
Sada se na jednom mjestu mogu vidjeti uređeni maslinjacitrojice rođaka, Popovića.
Uz male sugestije za održavanje, zaštitu i prihranu, iskoristili smo pauzu za posluženje koje su domaćice iz tri kuće Popovića: Steva, Iva i Rada, pripremile za umorne maslinare.

Cjelodnevna, intenzivna rezidba i savjetovanje, trajali sudo kasnih popodnevnih sati, kada je član Upravnog odbora Maslinarskog društva Boka, Ivo Popović iz Lastve, pripremio ručak za sve učesnike u radionici, u svom restoranu Šebelj, u Lastvi Grbaljskoj, na čemu mu se ovim putem, zahvaljujemo.

I tokom ručka, kao i u pauzama za osvježenje, tema razgovora uvijek je bila maslina, što je neumornom gospodinu Štambuku samo potvrdilo mišljenje da se naši maslinari zaista zalažu da pokrenu ne samo svoj biznis, već i da daju doprinos unapređenju i jačanju maslinarske proizvodnje u Boki i Crnoj Gori.
On je pohvalio naše članove, da su priličnoiskusni u ovoj oblasti i da očigledno, prihvataju preporuke struke i nauke i među njima Đorđija Ivetića, člana MDBoka koji je, kao i obično, bio je aktivniji od ostalih maslinara u toku radionice.

U 18. sati istog dana, u multimedijalnoj sali Opštine Tivat, težište je prenijeto sa terenskog pokazivanja na predavanje, koje je, sa istim žarom, iako sigurno već umoran, Mag. Štambuk, održao pred 32 ljudi.
Zahvaljujemo Mag.Štambuku što je sam ponudio da održi predavanje, iako nije bilo predviđeno za finansiranje sredstvima iz projekta i obećavamo da ćemo opet iskoristiti njegovo znanje i iskustvo, kao i dobru volju te da ćemo ubrzo organizovati susret maslinara dvije zemlje kad očekujemo i njegovo prisustvo.

Na sva pitanja, kojih je bilo gotovo koliko i na praktičnoj rezidbi ranije istog dana, Štambuk je davao detaljne odgovare, na zadovoljstvo prisutnih, koji su bilježili ono što je stručnjak govorio.

Sutradn, od 9-12 sati, održanaje rezidba na dva imanja u Radanovićima (po pozivu maslinara), kojoj je prisustvovalo desetoro ljudi.

V.Đ.
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo