OGLAŠAVANJE

Štefica Seratlić, Zabrđe, Luštica

+38267391093/+38231632234 Domaći proizvodi od mesa i mlijeka, maslinovo ulje. Organizovanje porodičnih, turističkih i poslovnih ručkova; smještaj u apartmanima u Zabrđu i Baošićima.

Radovi u maslinjaku


01.03.2017.
Mart njesec je pred nama, najintenzivniji radovi u maslinjacima.
Sadnja, čišćenje, rezidba, gnojidba...

Maslinari koji su prošle godine tokom avgusta i septembra mjeseca pripremili zemljište za novi zasad i izvadili rupe za sadnju masline, ako nisu završili započet posao, sada za to mogu iskoristiti lijepo vrijeme koje se brzo može promijeniti.

Sadnja

Pripreme i sadnju opisali smo više puta, kako na našoj web stranici, tako i na stranicama jednog od brojeva našeg Biltena. 
Zato ćemo samo ukratko podsjetiti maslinare na redosljed radnji:
Polazna tačka u planiranju zasnivanja zasada, osim izbora terena i površine (kojom raspolažemo) najprije mora biti Osnovna hemijska analiza zemljišta (BTF, Centar melioraciju i zemljište u Podgorici, prof.dr. Mirko Knežević) koja će pokazati kvalitet, strukturu i tip zemljišta, na osnovu čega će se maslinarima savjetovati način, količina i formulacija mineralnih đubriva za poboljšanje osobina zemljišta predviđenog za sadnju.
U već pripremljene rupe, dimenzija  najmanje 80x80x100cm ili koliko to dozvoljavaju uslovi na terenu, na dno iskopane jame stavlja se sloj sitne zemlje, na njega mješavina zrelog stajnjaka i mineralnog NPK đubriva preporučene formulacije i količine i izmiješa.
Korijen sadnice štiti se od direktnog dodira sa gnojivom tako što se ono pokriva slojem od 10 cm sitne zemlje.
Rupa se ispuni do pola, načini humka i na nju položi sadnica, najčešće iz kontejnera, zbog čega je ne treba zalivati par dana prije sadnje a korijen, ukoliko je od dužeg stajanja prerastao i napravio klupko, pažljivo raširiti, orezati makazama i zajedno sa zemljom u kojoj je stajala, sadnicu pažljivo položiti na vrh humke, do dubine okolnog zemljišta ili nešto dublje (desetak santimetara).
Pri sadnji, svaku sadnicu osigurati podupiračem (drveni, plastični ili metalni kolac) visine najmanje metar iznad tla, koji joj služi kao oslonac i zaštita od izvaljivanja na položajima izloženim jakim vjetrovima, naročito sjevernom.
Sadnica se veže uz kolac na osmicu, na dva do tri mjesta rastegljivim gumenim konopom koji ne oštećuju deblo sadnice pri savijanju. Oko sadnice se naspe fina zemlja, ugazi se tako da ne ispunjava rupu do vrha već se formira  ''lavor'',  da drži vodu prilikom navodnjavanja.

Rezidba 

Uzgojna rezidba predstavlja mjeru koju primjenjujemo od sadnje maslina do potpunog oblikovanja krošnje tojest, do trenutka kada stablo dođe u puni rod.
Uzgojni oblik zavisi od mnogo faktora, ali od presudne je važnosti obezbijediti prozračnost, osunčanost krošnje.
Mnogi ne preporučuju rezidbu prve godine, a naročito ne rigoroznu jer se time podstiče stvaranje bujnih izdanaka koji bespotrebno iscrpljuju biljku i produžava se vrijeme do početka rodnosti. Rezidbom u drugoj godini, nakon sadnje i nadalje, redovno svake godine, postiže se pravilno formiranje stabla i uklanja sve što ga opterećuje.
Spontani oblik razvoja stabla masline je grm, a kod bujnih sorti, kakva je naša žutica, grananje počne odmah blizu zemlje i poslije dobijemo više stabala ili jedno jako gusto stablo.
Zato je, u cilju formiranja stabla kao i kasnije, radi održavanja rodnosti, rezidba veoma važna i potrebna.
Mlade masline orezujemo radi formiranja željenog oblika krošnje, uklanjanja vodopija, odstranjvanja izbojaka iz debla ako želimo formirati samo jedno deblo,smanjenja konkurencije između centralne vođice i bočnih izbojaka, postizanja ravnoteže između nadzemnog i podzemnog dijela stabla... Primjenom neredovne rezidbe, stablo lse ako otrgne kontroli, stvaraju su sitniji plodovi...

Vrijeme rezidbe različito utiče na rast biljke i na rodnost. Na izbojcima krajem ljeta i u toku zime, formirani pupoljci nisu diferencirani (razvrstani) na generativne (cvjetni koji donose plod) i vegetativne (iz kojih će se razviti list).
To se događa krajem februara i svaka rezidba prije tog perioda, naročito ako je rigorozna, dovodi do usmjeravanja pupoljaka u lisne, što uzrokuje stvaranje više novih izbojaka (grančica) na štetu cvjetova.

Nakon razvrstavanja pupoljaka, u martu mjesecu, čak i jača rezidba ostavlja dovoljno cvjertnih pupoljaka od kojih očekujemo plod.
Takođe, ako znamo da na dvogodišnjoj grani obrasloj rodnim grančicama, koja se zbog težine listova ploda povija prema zemlji, dominaciju preuzima prva najjača grančica koja će i sama naredne godine obrasti grančicama i  postati rodna, situaciju rješavamo uklanjanjem izrođenog dijela (rez unazad) i omogućavamo ''nasljednici'' da se pravilno razvije i donese plod naredne godine.
Dešava se da, nakon oštre zime i ako je prošlogodišnji rod masline izostao, da se formira veliki broj cvjetova i plodova (koji su sitniji), pa je dobro intervenisati, kako bi se sprečilo da maslina prerodi i naredne godine, zbog iscrpljenosti, opet ne donese rod. Rezidbom dakle, utičemo i na uravnotženu rodnost.
Ujesen je rezidba opravdana samo ako se vrši proređivanje jako gustih krošnji, uz obaveznu zaštitu velikih rezova (debele grane) voćarskim voskom ili nekim drugim preparatom za tu namjenu. Jačom rezidbom podstičemo biljku da aktivira samozaštitu i tada postaje osjetljivija na niske temperature.

Interesantno: prema riječima nekih naših članova, njihovi su preci, a danas i oni sami, za zaštitu većih rezova koristili balegu.

Najbolje vrijeme za rezidbu je na prelazu između zime i proljeća kada tek krenu sokovi i kada su grane mekše, ali maslinu možemo rezati i do cvjetanja, uz povećan oprez.

Dakle i za formiranje oblika i kod rezidbe na rod, krošnju uvijek otvaramo u sredini, uklanjamo vodopije (osim onih koje ćemo koristiti za zamjenu oštećenih, slomljenih... grana). 
Uklanjanjem i donjih, obraslih i izrođenih grana, koje samo stvaraju gužvu a donose malo ploda, rezom unatrag održavamo vitalnost starog drveta, održavamo prozračnost i izgled košnje, a mlade grane, prorjeđivanjem i prikraćivanjem (ako remete oblik krošnje) podstičemo da formiraju nove pupoljke.
Tako direktno utičemo i na rodnost, 
Kod nas je najviše zastupljen oblik kotlaste (peharaste) krune, koja istovremeno obezbjeđuje i dovoljno svjetlosti i vazduha lisnoj masi i obezbjeđuje bolju rodnost i zaštitu od bolesti.
Zato, ne treba žaliti stare, prerasle masline, ako želimo imati rod. Naravno, tradicionalni stavovi i emocije nekih članova našeg Društva, naročito onih starijih, još uvijek ne dopuštaju nauci i struci da preuzme potpunu kontrolu.
Uostalom, tolike stare masline, orezane do prvih ramenih grana, obnovile su svoju vegetativnu masu i sada izgledaju moćnije nego ikad. 
A plod se može lakše ubrati.

Zaštita

Pojava paunovog oka (Spiloceaea oleagina) a kasnije i čađavice (Capnodium spp.), gljivičnih bolesti koje izazivaju mnogobrojne gljivice u uslovima povišene vlažnosti i toplote zbog nedovoljno prozračene krošnje (neadekvatna rezidba), blizina stalnih izvora vlage (jezera, bare, rijeke...), tereni gdje se zadržava visoka vlažnost (npr: 48sati na temperaturi od 16°C), intenzivno navodnjavanje i đubrenje azotom kao i nedostatak kalcijuma već se može primijetiti u našim maslinjacima.
I u ovom slučaju, osnovna hemijska analiza zemljišta koja bi trebalo da se podrazumijeva u praksi svakog maslinara, jer na osnovu rezultata analize i preporuke struke primjenjujemo odgovarajuću gnojidbu, predstavlja potrebu, a ne hir.

Simptomi su vidljivi već u prvim proljećnim danima, ako je zaraza nastala u jesen prošle godine.
U područjima sa izraženim rizikom od pojave zaraze a u uslovima kakvi su naši (blage i vlažne zime) jesenja i proljećna zaraza se preklapaju.Posljedice mogu biti ozbiljne, npr. potpun gubitak lisne mase. Otuda tužna slika ogoljele masline i ''tepih'' suvog lišća na zemlji, u rano proljeće.Protekla zima jeste bila hladnija od prosjeka, ali su uslovi u periodu nakon berbe, bili idealni za razvoj gljivica i zarazu.
Zaraženi listovi svakako će otpasti pa neka vas ne brine naglo opadanje listova nakon tretiranja bakarnim preparatima. Bakar lako i brzo prodire kroz otvore na pokožici lista  nastale prodiranjem gljivice i kao jak fitotoksin istovremeno uništava gljivice i biljne ćelije lista, što dovodi do smanjenje ili potpunog prestanka funkcije pa list otpadne.
Lisna masa će se obnoviti ali ipak nešto sporije, jer u trenutku kada joj najviše treba (kretanje vegetacije) maslina ostaje bez lista. 
Maslinarima uvijek preporučujemo obaveznu zaštitu nekim od preparata na bazi bakra (mineralna ulja sa dodatkom bakra) nakon završene berbe. Neoram WG (registrovan za suzbijanje paunovog oka i raka masline) ili Stroby WG (registrovan za paunovo oko) za jesenji tretman, mogli su se naći u našim poljoprivrednim apotekama. Preparate treba koristiti po mirnom vremenu i prema uputstvu proizvođača. 
Crveno ulje za zimsko prskanje, takođe se moglo naći na našem tržištu.

Visoka vlažnost pogoduje i razvoju gljivica koje napadaju stablo masline zaraženo štitastim vašima koje luče mednu rosu. Čađavica, koja zaposjeda i list i grančice, sprečava pravilan razvoj i funkciju lista, pa je smanjena fotosinteza. Zaraza se može sprečiti i blagovremenim uništavanjem štitastih vaši, ali kada do nje dođe,  suzbija se do početka kretanja vegetacije (mart).

- Ispiranje medne rose sa stabla 0,1%  rastvorom sredstva za pranje sudova koji dodamo insekticidu/fungicidu ili 2 % rastvoru UREE koja je se kombinuje sa insekticidima i fungicidima.

- Tretiranje napadnutih djelova rastvorom zelene galice i gašenog kreča ( u 100 litara vode otopi se 5 kg zelene galice i 15 kg gašenog kreča).

- Prskanje sredstvima na bazi bakra ( bordovska čorba 1 %, Cuprablau Z 1 % i td. ).

 .
Đubrenje

Opet dolazimo na neophodnu hemijsku analizu zemljišta koja pokazuje kojih elemenata ima/nema u pristupačnom obliku za biljku u zemljištu i koje su to mjere neophodne da bi se sastav i struktura zemljišta doveli u optimalan odnos sa potrebama biljke, kako bi ona donosila plod.
Zato ćemo još jednom preporučiti maslinarima (kod zasnivanja novog zasada i Zakon o maslinarstvu propisuje obaveznu analizu zemljišta) da se obrate Društvu za sve informacije o načinu sprovođenja ove operacije, kao prvog u nizu koraka u planiranju budućeg zasada ali i neophodnog za kontrolu rodnosti masline.
U isto vrijeme kada treba da izvršimo gnojidbu, moramo se boriti i protiv korova.
Plitka, proljećna obrada tla čuva vlagu u zemljištu i uništava korove koji sada intenzivno bujaju i tako nemilice troše vlagu i hranljive materije iz zemljšta.
Zato prije obrade nađubrimo zemlju azotnim đubrivom:
UREA - jednom u toku mjeseca, polovinom marta
KAN -u dva navrata, polovinom i krajem mjeseca

Za odgovore na naša pitanja zaužena je Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji, zato se možete obratiti gospođi Milevi Marić 069 335 175
web counter

Apartmani Stojković, Zabrđe

Apartmani Stojković, Zabrđe

www.apartmaninovakovic.com

Apartmani Novakovic

Maslinjaci u Šišićima

Maslinjaci u Šišićima

Opstina Tivat

Opstina Herceg Novi

Opstina KotorInterreg Logo